MINDFULLNESS – MITEN PÄÄSTÄ ALKUUN?

Moi! Kirjoittelin aiemmin yleisesti mindfullnesista sekä sen tieteellisestä tutkimuksesta (TÄÄLLÄ) ja siellä lupasin, että seuraavassa postauksessa menen aiheessa käytännönläheisemmälle tasolle. Tässä postauksessa valotan siis yksinkertaisia tapoja harjoittaa mindfulnesia ja kerron myös miten päästä alkuun meditoimisessa. Periaatteessa meditointi on hyvin helppoa. Istu paikallaan, sulje silmäsi ja keskity hengitykseesi. Käytännössä monet meistä kuitenkin havaitsevat tämän harjoituksen äärimmäisen vaikeaksi. Sillä hetkellä kun pysähtyy, erinäiset ajatukset ja tuntemukset täyttävät mielen. Keskittymiskyky ja kyky hiljentyä ovat aivan olemattomat. Enkä sano tätä tuomitakseni, vaan lähinnä todetakseni tosiasian. Itsekin olen ollut samassa tilantetessa ja olen kyllä edelleen. Vie aikaa ennen kuin oppii todella hiljentämään ajatuksensa. Miksi joku haluaisi hiljentää ajatuksensa? Vastaan kysymykseen tässä postauksessa, joten jatka lukemista 🙂

Mindfullnesia on helppo soveltaa arkisessa elämässä. Keskity vain siihen juttuun täysillä, mitä sillä hetkellä teet. Esimerkiksi jos laitat ruokaa, keskity vain siihen. Huomaa miltä ainekset tuntuvat käsissä, veitsen kalahtelu leikkuulautaa vasten, oma asentosi ja kehosi. Minkälaisia tuoksuja keittiössäsi leijailee? Miltä näyttää ja kuulostaa kattilassa kiehuva vesi. Kehotietoisuus on kätevä tapa ankkuroitua nykyhetkeen. Huomaa miltä kehossasi tuntuu sillä hetkellä. Oletko rento ja rauhallinen? Onko jossain särkyä tai kireyden tunnetta? Tarkkaile vain miltä kehossasi tuntuu. Samoin hengitykseen palaaminen esim. jos olet töissä vaikkapa tietokoneen äärellä. Huomaa miten hengität ja tämä tuo sinut saman tien läsnäoloon ja nykyhetkeen. Tämä voi kuulostaa hassulta, jos et ole aiemmin kokeillut mindfulnesia. Mietit ehkä miksi pitäisi keskittyä johonkin keittiön tuoksuihin, tai miltä vaikkapa porkkana tuntuu kädessä? Vastaus on, koska saat tauon ajatuksista sekä mielestäsi ja tämä jos mikä on rentouttavaa.

MINDFULNES 4

Mistä aloittaa meditaatio? Voit joko istua tuolilla tai lattialla esim. risti-istunnassa. Tärkeintä on että selkä pysyy suorana ja hyvässä neutraalissa ryhdissä. Hyvä ryhti ja selän asento auttavat kehittämään kärsivällisyyttä, arvokkuutta ja itsensä hyväksymistä meditaation aikana. Voit istua myös tyynyn päällä, niin että se on juuri istuinkyhmyjen kohdalla. Jos istut tuolilla, pyri siihen ettet nojailisi hirveästi selkänojaan, vaan pidä samanlainen hyvä ryhti, kuin istuisit risti-istunnassa. Entä jos kehossa alkaa tuntua epämukavuuden tunteita tai alkaa sattua johonkin meditaation aikana? Meditaatiossa voit ottaa tämän osana harjoitusta ja vain tarkkailla näitä tuntemuksia niihin reagoimatta. Joskus tuntemukset häviävät tai lievittyvät ainoastaan niitä tarkkailemalla. Samaa tyyliä sovelletaan myös ajatusten kanssa. Kun ajatuksia tulee, niitä vain tarkkaillaan ja päästetään sitten irti. Meditaation kauneus on siinä että se opettaa tarkkailemaan ajatuksia ja päästämään niistä irti, mikäli se ajatus ei sinua sillä hetkellä palvele tai et sitä tarvitse. Vapaus elämässäsi kasvaa.  Sinun ei tarvitse reagoida ajatukseen tai tuntemukseen, koska no se on vain ajatus, ei mitään konkreettisempaa. Toisaalta tämä auttaa myös ihmisten välisessä kommunikaatiossa, sillä kykenet tuomaan lisää tilaa ja läsnäoloa sosiaaliseen kanssakäymiseen. Et reagoi asioihin enää niin äkkinäisesti ja kommunikointitaidot paranevat. Kykenet ikäänkuin näkemään tilanteet ja ihmiset laajemmasta näkökulmasta.

MINDFULNES 5

No mitä sitten tehdään, kun niitä ajatuksia tulee mieleen ja koittaa kovasti keskittyä siihen hengitykseensä? Silloin niiden ajatuksien olemassaolo hyväksytään ja ne rekisteröidään, mutta niihin ei takerruta. Ei lähdetä seuraamaan sitä “ajatuskaavaa”. Esim. mieleen tulee koti joka kaipaisi siivousta, seuraavan päivän tehtävälista jne. STOP! Pysähdy siihen. Älä lähde kertaamaan sitä listaa tai miettimään mistä aloittaisit siivouksen. Totea vain että jaahas tämmöinen juttu tuli nyt mieleen ja pysähdy siihen. Sitten palauta huomio hiljalleen taas hengitykseen. Aluksi tämä on tosi vaikeaa. Varsinkin jos olet henkilö, joka tykkää koko ajan tehdä jotain ja olla menossa, paikallaan istuminen voi tuntua mahdottomalta. Rohkaisen aloittamaan meditoimisen aivan lyhyistä pätkistä ja kasvattamaan aikaa hiljalleen. Aluksi viisi minuuttia aamuisin ja iltaisin voi riittää aivan hyvin. Jonkin ajan kuluttua ajan voi pidentää kymmeneen minuuttiin ja 15 minuuttiin jne. Itse tykkään meditoida n. 10-15 minuuttia aamuisin ja iltaisin. Laitan puhelimeen herätyksen (huom! rauhallinen herätysääni 😀 ) ja meditoin kunnes herätys soi. Olen huomannut selkeitä hyötyjä meditaation harjoittamisesta. Meditoiminen auttaa minua henkisen tasapainon ja mielenrauhan ylläpitämisessä sekä hyvinvoinnin ja ilon lisäämisessä päivittäiseen elämään. Olen paljon tietoisempi ajatuksistani ja omista sisäisistä tarinoista, joita mieli jatkuvasti suoltaa ulos. En enää reagoi niin vahvasti asioihin kuin aiemmin. Asioiden on usein helpompi vain antaa olla ja tässä meditaatio on ollut minulle suureksi avuksi. Suhtaudun myös armollisemmin ja rauhallisemmin itseeni ja muihin ihmisiin.

mindfulness

Meditaatiossa otamme hetken tauon mielestä ja sen jatkuvasta ajatusvirrasta. Tämä on ihanaa. Hengitykseen keskittyminen ei kuitenkaan tarkoita ajatusten tukahduttamista. Helposti luulee ja lähtee siihen, että nyt pitää keskittyä vain hengitykseen ja pakottaa itseään mielen avulla olemaan ajattelematta. On hyvin inhimillistä ajatella asioita ja olla mieli täynnä ajatuksia ja niiden jatkuvaa virtaa. Ei se ole välttämättä paha asia. Haastavaa siitä tulee silloin kun samaistuu vain mieleensä ja ajatuksiinsa ja tuntee ettei ole hetken rauhaa ja ettei kykene kunnolla rentoutumaan. Olet kuitenkin paljon enemmän kuin ajatuksesi tai mielesi. Juuri tämän vuoksi kannattaa meditoida, koska saat paljon lisää tilaa, rauhaa  ja vapautta elämääsi. On rauhoittavaa, kun saa kokemuksen siitä että ajatukset eivät olekaan sinä tai todellisia. Toisia tämä saattaa myös pelottaa, jos on koko elämänsä ajan samaistanut itsensä omiin ajatuksiinsa. Silloin kannattaa vain samalla edellä kuvatulla tavalla tarkkailla omaa pelkoaan ja ahdistustaan ja päästää sitten vähitellen siitä irti.

Monilla on nykyisin kiireinen elämäntyyli ja paljon tehtävää, joten meditaatio voi tuntua yhdeltä lisätehtävältä sinne tehtävälistaan, joka jo pursuilee kaikenlaista. Tietyllä tavalla se onkin, mutta meditaatio on ikäänkuin breikki siitä tekemisestä ja ajattelemisesta. Ajan, tilan ja vapauden tunteen lisääntyminen meditaation aloittamisen jälkeen motivoi jatkamaan. Vaikutukset eivät välttämättä tule aivan heti, mutta kun malttaa jonkin aikaa sitoutua tähän harjoitukseen, voi huomata näiden asioiden läsnäolon elämässään. On vapauttavaa kokea ettei olekaan ajatuksensa. Olet paljon enemmän kuin vain ajatuksesi  ja mielesi.

Toivottavasti sait tästä artikkelista ideoita mindfulnesin ja meditaation harjoittamiseen. Meditaatiota ja mindfullnessia voi harjoitella myös ohjatuilla kursseilla tai sitten voi aloittaa itsenäisesti. Suosittelen lukemaan Eckhart Tollen Läsnäolon Voima kirjan ja tutustumaan Jon Kabat-Zinnin kirjoituksiin ja artikkeleihin, joista löytyy myös meditaation tieteellistä perustaa. Minusta olisi ihana kuulla oletko sinä kokeillut meditaatiota tai kenties harjoitatko sitä? Kommentoi alle ja jaa oma kokemuksesi tai mielipiteesi aiheesta.

Kiva kun piipahdit täällä!

Ihanaa päivää sinulle!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.