MITÄ MINDFULLNESS ON?

Moi! Oletko kuullut mindfullnessista? Viime aikoina aihe on ollut enenevissä määrin esillä mediassa, mutta myös tieteellisen mielenkiinnon kohteena esimerkiksi psykologiassa. Aiheesta alkaa olla jo paljon tieteellistä tutkimusta ja paljon muuta tietoa. Monet ovat kokeilleet mindfulnessia ja myös siihen liittyviä meditaatioharjoituksia.  Mindfulnessia voi oppia kursseilla tai opiskella itse kirjoista. Aihe on mielenkiintoinen myös kivunhoidon ja tuki- ja liikuntaelinten oireiden näkökulmasta. Tässä postauksessa avaan mindfulnesia yleisluontoisesti ja seuraavassa postauksessani kerron tarkemmin, miten voit itse kokeilla mindfullnesia.

Mitä mindfulness on? Yksinkertaisesti kiteytettynä mindfulness tarkoittaa avointa ja hyväksyvää läsnäoloa. Mindfulness tarkoittaa myös taitoa, mitä voi opiskella  ja toisaalta ominaisuutta, jota ihmisissä on vaihtelevissa määrin (Uusitalo-Malmivaara 2014) Jon Kabat-Zinn, joka toi mindfulnessin läntiseen maailmaan, määrittelee mindfulnesin läsnäoloksi, joka muotoutuu kun huomio kiinnitetään läsnäolevaan hetken ja koetaan se sellaisena kuin se on, tuomitsematta (Kabat-Zinn 2003) Mindfulnesin juuret ovat buddhalaisessa filosofiassa ja ulottuvat 2500 vuoden taa. Meditaatio on muodollinen tapa harjoittaa mindfulnesia, mutta mindfulness ei rajoitu pelkästään siihen, vaan sitä voi harjoittaa omassa arjessa aivan normaaleissa toimissa (Uusitalo-Malmivaara 2014) Vaikka länsimaissa ajattelemme että buddhalaisuus on uskonto, kuten se monissa maissa onkin, ei mindfulness ole sidottu tiettyyn uskontoon, vaan on pikemminkin itsenäinen käsite. Mindfulness ja meditaatio ovat universaaleja käsitteitä ja tapoja löytää henkistä hyvinvointia ja mielenrauhaa. Jokainen uskonnosta riippumatta voi harjoittaa mindfulnesia tai meditoida.

MINDFULNES 2

Mindfulnesin käytännön sovelluksia Midfulnesia käytetään mm. masennuksen ja ahdistuksen hoidossa ja sen käytöstä on saatu hyviä tuloksia tieteellisissä tutkimuksissa (Hoffmann ym. 2010) Mindfulnesia käytetään myös kivun hallinnassa (Michalsen 2014) painon pudotuksessa ja -hallinnassa (Godsey 2013) ja monessa muussa. Mindfulnesin on havaittu parantavan yksilön itsekontrollia ja kykyä olla läsnä kognitiivisessa psykologiassa (Uusitalo-Malmivaara 2014) Mindfulnesin on lisäksi aivokuvantamistutkimuksissa havaittu vaikuttavan aivoihin ja niiden rakenteeseen. Empaattisen tarkkuuden on havaittu paranevan myötätuntomeditaation harjoittamisen seurauksena (Mascaro et al. 2012) Emotionaalinen reagointi vähentyi ja tunteiden hallinta parani harjoittamalla mindfulnes-pohjaista stressinhallintaa sosiaalisten tilanteiden pelosta kärisivillä henkilöillä (Glodin ym. 2012)

Toivottavasti tämä postaus avasi sinulle mindfullnesia. Itse olen meditoinut jo pidempään ja kokenut hyötyväni siitä todella paljon. Koen että oloni on paljon tasapainoisempi, iloisempi ja hyväksyvämpi meditaation ansiosta. Pyrin myös kaikissa arjen päivittäisissä toimissani keskittymään juuri siihen, mitä kulloinkin teen, tai välillä palauttamaan huomion yksinkertaisesti hengitykseen. Seuraavassa postauksessa lisää mindfulnesista ja meditaation harjoittamisesta käytännössä. Oletko sinä kokeillut mindfulnesia tai meditaatiota? Tai jos mieleen tulee jotakin muuta aiheeseen liittyvää tai kysyttävää, niin laita rohkeasti kommenttia! Kiitos kun luit tämän artikkelin!

Ihanaa ja rauhallista päivää sinulle!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.