JÄNNITYSNISKA JA PÄÄNSÄRKY

Moi! Tänään ajattelin kertoa tarinan eräästä henkilöstä. Kutsutaan häntä vaikkapa nimellä Maria. Maria on nelikymppinen nainen. Hän voisi olla myös Mika. Yhtä hyvin hän voisi olla kolmekymppinen Laura tai Ville. Hän voisi olla myös parikymppinen opiskelija Emmi. Maria on nykyajan tietotyöläinen, eli pääasiassa työnteko tapahtuu näyttöpäättellä, istuma-asennossa ja miljöönä on toimisto. Työtahti on kova ja stressi yleinen murhe Marian työpaikalla, kuten harmillisesti niin monissa muissakin paikoissa.

Maria on kärsinyt pitkään niskahartiaseudun kireydestä, kivuista ja jäykkyydestä. Häntä vaivaavat lähes päivittäiset päänsäryt. Olo on muutenkin sumuinen, kankea ja tukkoinen. Töihin tosin hankittiin juuri säädettävät seisomapöydät ja ne on otettukin jo käyttöön. Vaikka nykyisin Maria seisoo puolet työpäivästä, eivät oireet ole juurikaan hellittäneet. Maria juo päivässä neljästä viiteen kuppia kahvia, jotta pysyisi jotakuinkin hereillä töissä. Välillä työn imu on niin kova, että Maria pääsee flow-tilaan. Paluu ihanasta flow-tilasta tapahtuu Marian havahtuessa siihen, että hartiat ovat korvissa ja jännitys kiristänyt lihakset jumiin. Hän katsoo kelloa ja huomaa istuneensa kaksi tuntia putkeen.

Myös allekirjoittaneella on välillä päänsärkyjä. Silloin tiedän, että on aika hieman höllätä..!

Maria miettii miten voisi ratkaista tilanteen ja mitä kautta sitä kannattaisi lähteä purkamaan. Hän googlaa niskahartiaseudun jäykkyys. Googlehaku heittää hänelle joukon hakutuloksia. Erilaisia jumppaohjeita, eri terapeuttien sekä fysikaalisten hoitolaitosten nettisivuja, virallisten tahojen informatiivisiä tietopläjäyksiä aiheeseen liittyen. Maria on hieman pyörällä päästään ja ymmällään. Erilaisia tuki- ja liikuntaelinvaivoja hoitavia terapiasuuntauksia on niin monia. Mikä olisi juuri hänelle se oikea paikka ja suuntaus? Maria valitsee umpimähkään jonkin terapeutin.

Tämä terapeutti käyttää hoidossaan manuaalista terapiaa ja aktiivikuntoutusta. Ensimmäisellä hoitokerralla terapeutti käsittelee miellyttäväntuntuisilla tekniikoilla Marian niskaa ja yläselkää. Hoito kohdistuu alueen lihaksiin sekä sidekudoksiin, myös rankaa käsitellään. Maria saa kotiin muutaman yksinkertaisen harjoitteen ja ohjeen opetella syvähengitystä, sekä muistaa sen arjen stressaavissa tilanteissa. Viikon päästä, kun Maria tulee uudelleen terapeutin vastaanotolle, hän voi ilokseen kertoa, ettei päänsärkyjä ole ollut nyt viikkoon. Rankakin tuntuu liikkuvammalta ja pää kääntyy miellyttävästi puolelta toiselle.

Terapeutti on yhtä innoissaan Marian kanssa saavutetuista tuloksista ja kehuu tämän ahkeruutta kotiharjoitteiden sekä syvähengityksen suhteen. Maria on itse tehnyt suuren osan saavutetuista tuloksista ja itse kuntouttanut itseään onnistuneesti aktiivisen harjoittelun kautta. Maria käy vielä muutaman kerran terapeutin vastaanotolla ja tilanne pysyy edelleen oikein hyvänä. Maria on myös tehnyt pieniä muutoksia ruokavalioonsa ja elämäntyyliinsä mm. aloittanut saliharjoittelun yläselän ja keskivartalon lihasten vahvistamiseksi. Kasvisten, vihreiden lehtivihannesten sekä yrttien ja laadukkaiden rasvojen määrä on ruokavaliossa kasvanut. Toisesta suunnasta katsoen gluteeniviljat, pitkälle prosessoidut maitotuotteet ja kahvinjuonti taas ovat vähentyneet rutkasti.

Stressiä töissä on edelleen, mutta Maria on   läsnäolo- ja hengitysharjoituksilla oppinut hallitsemaan stressiään ja tunnistaa nykyisin paremmin pisteen, jolloin on ehdottomasti pidettävä tauko ja milloin keho kaipaa lepoa ja milloin kannattaa treenata. Maria on tyytyväinen kehitettyään kehotietoisuuttaan liikunnan ja osaavan terapeutin avulla, jolloin hän huomaa nykyisin ajoissa niskahartiaseudun kiputilan ensioireet ja pystyy viheltämään pelin poikki ennen kuin tilanne on krooninen.

Tässä kuvitteellisessa tarinassa on luonnollisesti hieman vedetty mutkia suoraksi ja kulmia pyöristetty, mutta pääpiirteissään hyvin monessa tapauksessa jännityspäänsäryn ja niskahartiaseudun jumin lievittäminen onnistuu tehokkaasti aktiivikuntoutuksen ja manuaalisen terapian kautta. Niskahartiaseudun särkyjä ei tarvitse sietää, vaan niihin voi ja kannattaa aktiivisesti hakea apua!

Kiva kun käväisit täällä!

Ihanaa päivää sinulle!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.