MANIPULAATIO – NAPRAPATIAN HOITOTEKNIIKAT

English version of this article HERE. 🙂

Moi! Tuumailin että taitaa olla taas hyvä aika kirjoittaa hieman naprapatian hoitotekniikoista. Tällä kertaa sukellan aiheeseen nimeltä manipulaatio. Manipulaatio on hoitotekniikka, jonka tavoitteena on nivelliikkuvuuden parantaminen ja kivun lievittyminen.  Periaatteessa ihan mitä tahansa niveltä kehossa voi manipuloida, mutta useimmiten naprapatiassa manipulaation kohdealue on selkäranka. Naprapaatti on erikoistunut hoitamaan selkärangan ongelmia manipulaation avulla. TÄSSÄ artikkelissa olen vertaillut hieman syvällisemmin manipulaation ja mobilisaation eroja kohdealueiden ja hoitoaiheiden kannalta.

Tehdäänpä yksi asia selväksi. Terminologia manipulaation ympärillä on monenkirjavaa ja monesti epäselvää. Esimerkiksi Yhdysvalloissa manipulaatio voi tarkoittaa melkeinpä ihan mitä tahansa pehmytkudoskäsittelystä high-velocity-low-amplitude (suuri-nopeus-pieni-amplitudi) “trustitekniikkaan”. Kuulostaako epäselvältä? Tuo high-velocity-low-amplitude thrust/impulssi tarkoittaa juurikin nyt sitä manipulaatiota niin kuin me sen ymmärräämme täällä Suomessa ja laajemmalti Euroopassa. Euroopassa manipulaatio-nimitys on siis varattu lähinnä vain tuolle tekniikalle, jossa hyödynnetään nopeaa ja lyhyttä liikettä nivelliikkuvuuden parantamisessa. Tätä hoitomuotoa käsittelen siis tässä postauksessa.

Mitä tässä hämmentävän kuuloisessa toimenpiteessä sitten oikein tapahtuu? Eli homma lähtee liikkeelle siitä että naprapaatti vie toimenpiteen kohteena olevan nivelen sen liikkuvuuden äärirajoille ja antaa sitten vielä nopean impulssin eli liikauttaa niveltä vielä hieman lisää siihen suuntaan, mihin liikkuvuutta pyritään lisäämään. Koko toimenpide on monesti ohi alle minuutissa. Välittömästi nopean impulssin jälkeen tai sen aikana voidaan kuulla napsahtava ääni ja tämä on täysin normaalia. Tässä ei ole mitään pelättävää. Ääni tulee nivelen sisältä, kun nivelen sisäinen paine laskee impulssin seurauksena nopeasti. Kyseessä on sama ilmiö kun kiskot imukuppia ikkunasta ja siitä kuuluu se tietty ääni. Nivelen ollessa kyseessä nivelpinnat erkanevat toisistaan ja nivelen alipaine laskee jolloin kuullaan se “napsu”.

manipulation

Tehdäänpä vielä toinenkin asia selväksi. Napsahtavan äänen puuttuminen ei tarkoita etteikö toimenpide olisi onnistunut, joten siitä ei kannata kantaa huolta. Monilla on se käsitys, että napsahtavan äänen on kuuluttava, mutta voin ilolla kertoa, ettei näin ole. Napsahduksen puuttuminen ei tarkoita, etteikö nivelessä olisi tapahtunut tavoiteltava ilmiö.

Onko manipulaatio vaarallista? Ei ole, jos henkilö joka kyseistä toimenpidettä suorittaa, on saanut asianmukaisen koulutuksen ja on harjaantunut, sekä tuntee manipulaation kontraindikaatiot. Kontraindikaatio tarkoittaa vasta-aihetta. Manipulaatiolle on olemassa tiettyjä vasta-aiheita, jolloin toimenpidettä ei suositella, tai suositellaan vain harkinnanvaraisesti. Esimerkiksi pitkälle edennyt osteoporoosi on ehdoton vasta-aihe manipulaatiolle. Manipulaatio on hyvin turvallinen ja tehokas hoitomuoto selkäongelmien hoidossa ja varsinkin harjaantuneissa käsissä sekä taidokkaan diagnostiikan ollessa läsnä. Kaularangan manipulaation yhteydessä on raportoitu komplikaatioita kirjallisuudessa, mutta nykyään naprapaatit ovat harjaantuneita arvioimaan, milloin manipulaatio on turvallista ja asianmukaista suorittaa. Asiakas voi luottaa, että hänen turvallisuutensa on prioriteetti numero yksi. Naprapaatit myös aina kysyvät voiko manipulaatiotoimenpiteen suorittaa ja asiakkaalla on milloin tahansa mahdollisuus kieltäytyä manipulaatiosta, mikäli ei kyseistä toimenpidettä itselleen halua suoritettavan.

No miksi manipuloida? Tieteellinen tutkimus esimerkiksi osoittaa, että manipulaation on havaittu olevan yhtä tehokas hoitomuoto subakuuttiin eli pitkittyvään (kesto 6-12 viikkoa) selkäkipuun kuin tavanomainen lääkärin hoito ja lääkitys. Kun tulet naprapaatin vastaanotolle, nivelliikkuvuutesi arvioidaan huolellisesti, ja jos löydetään jokin kivualias alue tai liikerajoitus, joka voisi liittyä oirekuvaan, naprapaatti saattaa käyttää manipulaatiota hoidon osana. Onnistuneen manipulaatiotoimenpiteen jälkeen esimerkiksi selkäkipu useimmiten lievittyy välittömästi ja nivelliikkuvuus paranee.

Se tästä aiheesta sitten. Toivottavasti artikkeli selvensi ymmärrettävästi mitä manipulaatio on ja lisäsi tietouttasi naprapaattisesta hoidosta. Jos kysymyksiä tai ajatuksia tulee mieleen, laita kommenttia!

Kiva kun kävit täällä!

Ihanaa päivää sinulle!

 

One Reply to “MANIPULAATIO – NAPRAPATIAN HOITOTEKNIIKAT”

  1. Aw, this was an incredibly nice post. Spending some time and actual effort
    to create a very good article… but what can I say… I hesitate a
    whole lot and never manage to get anything done.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.