MIKSI OLKAPÄÄHÄN SATTUU?

Keväthehkutuspostausten väliin vähän asiapitoisempaa juttua selkeämmin naprapatian aihealueisiin liittyen. Tällä kertaa aiheena on olkapääkipu. Tästä postauksessa tulet saamaan hyödyllistä yleistietoa olkapääkipuun liittyen. Mistä olkapääkipu johtuu ja mitä sille kannattaa tehdä? Näihin kysymyksiin pyrin vastaamaan tämän postauksen puitteissa. Yritän pitää tämän mahdollisimman selkeänä, jotta olennaisimmat pointit tulevat esille.

Olkapääkipu on alaselkä- ja niskakivun jälkeen yleisin tuki- ja liikuntaelinperäinen vaiva hakeutua lääkärin vastaanotolle ja syy jäädä sairaslomalle työelämässä oleville.  Tästä voisi päätellä, että olkapääkipu olisi vain työssäkäyvien riesa, mutta valitettavasti myös muun ikäisillä esiintyy olkapääkipua.

First things first. Aloitetaan lyhyellä (ja ei hätää yksinkertaisella) anatomisella kartoituksella, niin aihe avautuu toivottavasti hieman selkeämmin. Olkapää on laajalla liikkuvuudella varustettu pallonivel. Tämä tarkoittaa sitä, että  olkapäätä voi liikuttaa moneen eri suuntaan ja sen kanssa pystyy tekemään kaikennäköisiä temppuja. Tässä on vain yksi mutta. Aina on näitä “muttia”. Olkapäässä hyvä liikkuvuus on saavutettu stabiliteetin kustannuksella, eli nivel ei ole kovin tukeva, näin suomeksi sanottuna. Yliliikkuvuus ja sen aiheuttamat toiminnalliset ongelmat ovatkin yleisiä olkapäävaivojen aiheuttajia.

 

Olkapäässä olkaluun pallomainen pää niveltyy lapaluun kanssa. Nivelyhteyden olemusta kuvaa parhaiten vertaus golfpallosta ja teelusikasta. Olkaluun pyöreähkö pää on golfpallo ja siihen vastaava lapaluun pinta taas on teelusikka. Tästä voidaan päätellä, että kokoero nivelpintojen välillä on melkoinen. Onneksi lapaluuta, eli “teelusikkaa” reunustaa rustoinen rengas, hienosti nimettynä labrum, joka lisää nivelpinnan pinta-alaa ja tätä kautta nivelen tukevuutta.

Nivelsiteet ja nivelkapseli kiinnittävät lapaluun ja olkaluun toisiinsa, jolloin muodostuu olkanivel. Tärkeä tukevuutta lisäävä rakenne on myös nk. kiertäjäkalvosin, eli eräs kuuluisa (ainakin kuntoutuspuolella) lihasnelikkö, joka tukee niveltä ja osallistuu myös olkanivelen eri liikesuuntien tuottamiseen. Kalvosin-nimitys tulee siitä että lihakset ympäröivät olkaniveltä kalvosimen tapaan ja kiertäjä taas viittaa liikesuuntiin. Kiertäjäkalvosimen lihakset lähtevät lapaluusta ja kiinnittyvät olkaluuhun. Kiertäjäkalvosimen lihakset ovat pieniä, mutta tärkeitä veijareita, joiden ensisijainen tehtävä on olkaluun keskittäminen siihen teelusikkaan eli lapaluun nivelpintaan, kun järeämmät, pinnalliset lihakset tekevät temppujaan ja liikuttavat olkapäätä.

Kiertäjäkalvosimen lihakset (lapalihakset)

Sitten niihin kivunaiheuttajiin. Olkapääkipu on hieman ristiriitainen aihe, samoin kuin alaselkäkipu. Nykyisellään on alettu puhua epäspesifisestä toiminnallisesta olkapääkivusta, aivan kuten alaselkäkivun yhteydessä, sillä usein oireille ei pystytä tarkasti määrittämään tiettyä aiheuttajakudosta tai rakennetta, vaan kyse on juuri toimintaan liittyvästä ongelmasta. Yleiseksi syyksi on epäilty kiertäjäkalvosimen toiminnanhäiriötä, missä lihakset eivät aktivoidu optimaalisesti ja olkaluu seilaa liikkeessä vähän väärissä paikoissa ja aiheutuu esimerkiksi epäedullista rasitusta ylempään lapalihakseen, nivelsiteisiin ja limapusseihin. Toiminnallinen epäspesifi olkapääkipu on varmastikin yleisin yksittäinen olkapääkivun aiheuttaja.

Erityisesti olkapään yliliikkuvuus voi altistaa tämänkaltaiselle vaivalle. Muita altistavia tekijöitä olkapääkivulle ovat  työskentelyasennot, joissa kädet ovat yli vaakatason, “yliolan” heittolajit (urheilupuoli), toisaalta olkanivelen aliliikkuvuudet, rintarangan liikerajoitukset, ryhdissä eteenpäin työntyneet olkapäät ja mahdolliset rakenteelliset tekijät.

Muita yleisiä olkapääkipua aiheuttavia vaivoja ovat olkanivelen kuluma/nivelrikko, jäätynyt olkapää, hauiksen pitkän pään jänteen tulehdustila, kiertäjäkalvosimen repeämä ja lapaluun nivelrustorenkaan repeämät. En mene nyt näihin yksittäisiin vaivoihin sen syvemmin, sillä ne ansaitsevat omat postauksensa, jotka joskus tulevaisuudessa tulen tekemään. Aiheita, joista kirjoittaa, on vain niin paljon. Välillä postauksien rajaus tuottaa hieman ongelmia, mutta koitetaan nyt intuitiivisesti hakea sopivaa infoähkyn ja minimalismin tasapainoa!

Mitäs tällaiselle olkapääkivulle sitten kannattaa tehdä? No ensinnäkään ei kannata liikoja huolestua! Vaiva on hyvänlaatuinen, vaikkakin tietysti (aika) kiusallinen. Oikeanlaisella kohdennetulla kuntoutuksella olkapääkivut saadaan useimmiten oikein miellyttävästi kuriin. Olkapääkivun hoidossa olennaista on määrittää juuri sinun yksilölliset vaivalle altistavat tekijät ja lähteä näitä korjaamalla hakemaan lievitystä oireisiin. Mitä tämä sitten tarkoittaa käytännössä? Aktiivinen harjoittelu kotona tai kuntosalilla (tai sekä että) on avainasemassa. Harvemmin  olkapäävaivojen yhteydessä enää lähdetään leikkaushoitoon, koska aktiivisella harjoittelulla päästään yhtä hyviin, ellei jopa parempiin tuloksiin. Tietysti tapaukset ovat aina yksilöllisiä ja joskus leikkaus ja sen päälle tehty aktiivikuntoutus voi olla paras vaihtoehto. Joskus tarvitaan kortisonipistosta epäspesifiin kipuun mahdollisesti liittyvän tulehdustilan lievittämiseen, jotta päästään miellyttävästi aktiiviseen harjoitteluun kiinni. Tulehduskipulääkkeet lievittävät oireita. Myös aika ja lepo oireita aiheuttavista aktiviteeteista parantavat.

Vaivan hoidossa kiertäjäkalvosimen lihaksien vahvistaminen ja optimaalisen toiminnan varmistaminen, sekä rintarangan liikkuvuudesta huolehtiminen ovat tärkeässä asemassa. Vetoapua näihin voi saada myös manuaalisesta terapiasta, kuten naprapaattisesta manuaalisesta käsittelystä. Naprapaatti pystyy manuaalisilla tekniikoilla parantamaan esimerkiksi rintarangan liikkuvuutta ja hoitamaan olkapään kipua mobilisoivilla tekniikoilla. Ammattilaisen yksilöllisiin tarpeisiin suunnittelema aktiivinen harjoittelu vie kuntoutusprosessissa pitkälle ja monesti myös vaivattomammin. Parasta onkin manuaalisen terapian ja aktiivisen harjoittelun yhdistäminen.

Tällaisia tarinointeja tällä kertaa. Toivottavasti sait hyödyllistä tietoa olkapääkivusta ja kuten aina, jos jotakin jäi mielen päälle tai kysymyksiä heräsi, laitathan kommenttia, niin availen aihetta oikein mielelläni vielä lisää!

Kiva kun käväisit täällä!

Ihanaa päivää sinulle!

 

Kuvien lähteet järjestyksessä:

Kuva 2

Kuva 3

Muut omia

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.