MITÄ NAPRAPATIA ON?

Naprapatia on manuaalisen terapian muoto, jossa tutkitaan ja hoidetaan tuki- ja liikuntaelimistön vaivoja sekä sairauksia. Sana naprapatia on yhdistelmä kahdesta eri sanasta. Alkuosa tulee tsekin kielen sanasta napravit, mikä tarkoittaa korjata. Pathos puolestaan tarkoittaa kärsimystä kreikan kielestä suoraan käännettynä. Myöhemmin pathos on kuitenkin ajateltu syyksi. Nämä sanat yhdistämällä, voidaan naprapatian ajatella tarkoittavan “syyn korjaamista”.

Minkälaisten ongelmien kanssa naprapaatti on tekemisissä? Naprapaatti diagnosoi ja hoitaa esimerkiksi selän sekä lantion alueen vaivoja. Toisaalta myös muut kehon nivelet, kuten olkapää, polvi ja lonkka, ovat naprapaatin erikoisosaamista. Naprapaatin ammattitaidossa korostuu korkeatasoinen erotusdiagnostiikka. Tämä tarkoittaa sitä, että naprapaatti on harjaantunut erottelemaan kehon eri rakenteista peräisin olevia vaivoja ja määrittelemään, onko kyseessä tuki- ja liikuntaelin peräinen vaiva. Naprapaatille on tärkeää selvittää nk. “punaisten lippujen” läsnäolo, mikä saattaisi tarkoittaa, että asiakkaan oireiden taustalla saattaisi olla jokin vakava syy. Onneksi  “punaiset liput” ovat kuitenkin harvinaisia, vaikkakin naprapaatti aina pitää mielessään niiden mahdollisuuden.

WHAT IS NAPRA 4

Erotusdiagnostiikka on sikäli tärkeä naprapatian osa-alue, koska se määrittää jatkotoimenpiteet. Naprapaatit tekevät paljon yhteistyötä myös muiden alojen ammattilaisten, kuten lääkärien kanssa. Naprapaatti voi esimerkiksi suositella asiakkaalleen lääkärin vastaanotolla käymistä tai ohjata asiakkaan erikoislääkärin tutkimuksiin tai kuvantamistutkimuksiin. Mikäli naprapaatti näkee, että asiakas hyötyisi toisentyyppisestä hoidosta, hänet ohjataan asianmukaisen ammattilaisen vastaanotolle.

Koulutus Naprapaatteja koulutetaan Yhdysvalloisa Chicagossa ja Santa Fe:ssä. Pohjoismaissa naprapaatin koulutusta on tarjolla Tukholmassa ja Kotkassa. Pohjoismaissa naprapatia on jo melko suosittua ja ala kasvaa sekä kehittyy koko ajan. Suomessa naprapaatteja on tällä hetkellä n. 200 ja joka toinen vuosi valmistuu parikymmentä uutta ammattilaista. Ruotsissa puolestaan on n. 1000  naprapaattia ja Norjassa n. 400. Alun perin naprapatia on kehitetty Yhdysvalloissa 1900-luvun alussa. Oakley Smith, joka aluksi opiskeli kiropraktiikkaa ja myöhemmin lääketiedettä kehitti naprapatian. Smith yhdisti naprapatiaan elementtejä kiropraktiikasta, länsimaisesta lääketieteestä ja aiemman Böömin (nykyinen tsekki) kansanparantajien perinteestä. Kuulostaa aikamoiselta yhdistelmältä, mutta nykyisellään naprapatia on kehittynyt paljon. Tänä päivänä tämä hoitomuoto perustuu pitkälti tieteelliseen tutkittuun tietoon ja moderniin näyttöön perustuvaan lääketieteeseen, tietenkään perinteisiä tekniikoita ja periaatteita unohtamatta!

dsc_0037

Aktiivikuntoutus Nykyisin tärkeänä osana naprapatiassa on myös aktiivikuntoutus, mikä tarkoittaa kuntoutusta joka toteutuu asiakkaan itsenäisenä harjoitteluna kuntoutussuunnitelman mukaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä että naprapaatti ohjaa asiakkailleen tiettyjä harjoitusliikkeitä kotiin tai suunnittelee hänelle ohjelman kuntosalille. Usein kuntoutuksessa yhdistyy kotona ja kuntosalilla toteutuva harjoittelu sekä lisäksi aerobinen liikunta. Kuntoutussuunnitelmat räätälöidään aina asiakkaan yksilöllisiä tarpeita ja mieltymyksiä mukaillen. Naprapaatti pyrkii työssään myös kustannustehokkuuteen eli asiakkaan oireissa odotetaan nähtävän selkeää parannusta jo 3-5 hoitokerrassa, mikä useimmiten riittääkin naprapaattisessa kuntoutuksessa.

Toivottavasti sait tästä artikkelista jotakin irti ja naprapatia tuli tutummaksi! Mikäli ajatuksia tai kysymyksiä heräsi, laita rohkeasti kommenttia, niin selvitän aihetta vielä lisää tässä sekä tulevissa postauksissa. Kiitos artikkelin lukemisesta! 

Ihanaa päivää sinulle!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.