NISKAKIPU

Moi! Tälla kertaa kirjoittelen aiheenani niskakipu, joka on alaselkäkivun ohella yleisimpiä tuki- ja liikuntaelinvaivoja. Tässä postauksessa kerron yleisesti niskakivusta. Myöhemmissä postauksissa tulen käsittelemään mm. kaularangan välilevynpullistumaa ja kaularangan kulumamuutoksia, joten kannattaa siis pysyä mukana menossa, mikäli nämä aiheet kiinnostavat.

Niskakipu on tavallinen vaiva, jonka kanssa tullaan esimerkiksi naprapaatin vastaanotolle. Kyseessä on useimmissa tapauksissa hyvänlaatuinen vaiva, joka pitkälti lievittyy itsestään. Niskakipuja oli tutkimusta edeltävän kuukauden aikana esiintynyt noin kolmanneksella työikäisistä, Terveys 2011-tutkimuksessa. Miksi sitten kannattaisi tulla niskakivun kanssa esim. naprapaatin vastaanotolle? Oikein tehty kuntoutus ammattilaisen ohjauksessa, on  tehokasta niskakivun hoidossa ja se voi myös ennaltaehkäistä vaivan uusiutumista.

Niskassa on monia eri rakenteita, joista kipu voi olla peräisin. Niskakivulle on usein haasteellista määrittää tarkkaa syytä.  Kipu voi olla lihasperäistä, tai johtua nikamien pienten nivelten kuormittumisesta. Nivelrakenteita ovat mm. nikamien välissä olevat välilevyt, nivelkapselit ja nivelsiteet. Kaikki nämä voivat olla kivun alkulähteenä. Niskakivun taustalla voi olla useita eri tekijöitä. Tärkeintä naprapaatille on kuitenkin selvittää juuri kyseisen asiakkaan kohdalla niskakivulle altistavat tekijät. Näitä voivat olla esimerkiksi pikkunivelten yli- tai aliliikkuvuus, niskalihasten heikkous tai ryhtiin liittyvät tekijät.

Niskan liikkuvuus on hyvä, jotta voimme tarkkailla ympäristöämme ja toimia tehokkaasti. Hyödyllinen ominaisuus esimerkiksi aikanaan villipedoilta suojautuessa. Hyvän liikkuvuuden kanssa on kuitenkin tehty kompromissi pehmytkudosten suhteen, sillä ne rasittuvat kannattaessaan ja ylläpitäessään niskan ja pään asentoa. Selkäranka jakaantuu kolmeen osaan, jotka ovat kaularanka, rintaranka ja lanneranka. Niskan alueella puhutaan kaularangasta. Esimerkki pehmytkudosten rasittumisesta on iän myötä pikku hiljaa tapahtuva kaularangan välilevyjen madaltuminen ja rappeutuminen. Myös kaularangan pikkunivelissä tapahtuu kulumamuutoksia.

Niskakivun tavalliset syyt ovat hankalat työasennot ja yksipuolinen kuormitus. Toisaalta harrastukset kuten käsityöt, tai vaikkapa tietokoneella työskentely ja pelaaminen voivat altistaa niskakivun kehittymiselle. Määräävin tekijä oireiden kehittymiselle on todennäköisesti pitkäaikainen ja samanlaisena jatkuva rasitus niskan rakenteille. Tutkimusten mukaan esiintyvyys on suurinta keski-ikäisillä ja naisilla näyttäisi esiintyvän enemmän niskaoireita kuin miehillä. Riskitekijöiksi on tutkimuksissa havaittu myös tupakointi ja työssä koettu stressi.

Niskakivun hoidossa voidaan hyödyntää useita eri menetelmiä. Perusohje on sama, kuten monissa muissakin tuki- ja liikuntaelimistön vaivoissa: Elä kuten aiemminkin ja tee normaaleja arkijuttujasi kivun sallimissa rajoissa. Manuaalinen terapia, kuten naprapatia on usein tehokasta hoitoa oireisiin ja kun päälle tehdään vielä aktiivista harjoittelua, päästään hoidossa hyviin tuloksiin. Lääkehoito auttaa usein niskakivun oireisiin ja tukee hoidon muita osa-alueita. Kuitenkaan pelkkä oireiden lievittäminen lääkkeillä ei pidemmän päälle välttämättä tuota toivottua lopputulosta, tai vaiva voi herkästi uusiutua, minkä takia niskakipu kannattaakin lähtökohtaisesti kuntouttaa ammattilaisen kanssa.

Tässä siis tällaista tietopakettia niskakivusta. Toivottavasti sait kaipaamaasi tietoa aiheeseen liittyen. Mikäli jotain jäi mielen päälle, tai heräsi kysymyksiä laitathan kommenttia! Jatkossa tulen kirjoittamaan lisää niskakivusta, tässä nyt yleinen katsaus aiheeseen.

Kiva kun piipahdit täällä!

Ihanaa päivää sinulle!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.