PAINEENTUNNE ALASELÄSSÄ – ONKO ALASELKÄSI “YLILIIKKUVA”?

Moi! Kuulen hyvin usein ihmisten valittavan paineen tunnetta selän keski- ja alaosissa. Itsekin kärsin ajoittain tästä tuntemuksesta. Joskus alaselkäni on myös hieman kipeä. Tällaisten oireiden ilmentyessä saan hyvän muistutuksen, että olen laiminlyönyt keskivartalon treenaamista liian pitkään, erityisesti syvät lihakset ovat jääneet hunningolle. Tämä mystinen paineentunne tulee erityisesti pitkään seistessä, noustaessa istuma-asennosta sekä liikkeelle lähtiessä, eli erilaisissa asennonvaihdoksissa, mutta menee nopeasti ohi pienessä liikkeessä. Eteenkumartuminen ja selän eteentaivutus tai toisaalta taaksetaivutus voi provosoida paineentunteen. Kipu ja paine voivat tuntua myös erilaisissa liikunnallisissa aktiviteeteissa, kuten käveltäessä pidempiä matkoja, tai salitreenissä. Fyysisessä työssä esimerkiksi nostettaessa painavia tai etukumarissa asennoissa voi selässä myös tuntua kipua tai paineentunnetta.

Kun tilannetta tarkastellaan yleisluontoisimmin, kiinnittää nk. “notko” alaselässä hyvin monissa tapauksissa huomion. Monesti paineentunne liittyy juuri lannerangan suurentuneeseen notkoon, eli hienommin ilmaistuna lordoosiin. Suurentunut lordoosi taas kertoo alaselän ja lantionseudun liikehallinnan puutteesta. Lihakset eivät jaksa tukea selkää, jolloin se painuu notkoon. Varsinkin jos rangan pikkunivelissä alaselän alueella on yliliikkuvuutta, vaaditaan vahvoja ja oikein toimivia lihaksia tukemaan alaselkää, jotta se ei painuisi “notkolle”. Toisaalta kyseessä voi olla se, ettei yksinkertaisesti enää löydä tai hallitse selän neutraaliasentoa keskikehon syvien lihasten lojuttua käyttämättöminä länsimaisessa elämäntyylissämme. Selän neutraaliasento tarkoittaa luonnollista pientä “notkoa” alaselässä. Neutraaliasennossa polvissa on pieni koukku, eli ne eivät ole luotisuorat. Lantiokori, eli lantion alueen luiden ja ristiluun muodostama yhtenäinen rakenne asettuu luonnolliseen ja normaaliin asentoon, eli se ei ole kallistunut liikaa eteen tai taaksepäin.

 

Toki paineentunne voi liittyä moneen muuhunkin alaselän vaivaan, ei pelkästään nk. yliliikkuvuuteen alaselässä. Kyseessä on yleinen oire, jota voi esiintyä monien muidenkin juttujen kanssa. Eli ei siis kannata tehdä suoria johtopäätöksiä tai diagnosoida alaselkäänsä suoralta kädeltä yliliikkuvaksi, jos on kokenut joskus paineentunnetta alaselässä. Miksi sitten rinnastan tässä postauksessa paineentunteen alaselän yliliikkuvuuteen? Yksinkertaisesti siitä syystä, että niin monesti kuulee ihmisten kertovan paineentunteesta ja tutkittaessa tarkemmin havaitaan, että useissa tapauksessa alaselässä on yliliikkuvuutta tai lihashallinnan puutetta. Monesti yliliikkuvuus ja lihashallinnan puute esiintyvät käsi kädessä.

Oletko ikinä kokenut makuuasennossa hetkellistä (2-10 minuuttia) kipua alaselässä, illalla nukkumaan käydessä.   Tämäkin on yksi osoitin mahdollisesta yliliikkuvuudesta tai lihastuen puutteesta alaselässä. Kipu johtuu siitä, että olet niin sanotusti “roikkunut” päivän nivelsiteiden varassa, koska alaselän lihakset eivät jaksa tai osaa (harjoituksen tai käytön puute) tarpeeksi tukea rangan rakenteita. Riittävän tuen puuttuessa alaselässä mahdollisilla yliliikkuvilla alueilla voi tapahtua poikkeavaa ja epäedullista kuormitusta selän rakenteille, kuten välilevyille, tai rangan pikkunivelille.  Tällaisessa tilanteessa vetovastuun siirryttyä nivelsiteilla, voi seurauksena olla kipua illalla paineen helpottaessa ja nivelsiteiden asento- ja tuntoreseptorien reagoidessa asennonvaihtoon (pystyasennosta makuulle). Nivelsiteet eivät siis yksinään tue optimaalisesti rangan rakenteita päivän aktiviteeteissa. Optimaalisessa tilanteessa selän rakenteita tukevat lihakset, nivelsiteet ja hermosto (koordinaatio, asentotunto) yhdessä triona.

Mitä tällaiselle paineentunteelle ja kipuoireilulle sitten kannattaa tehdä? Vastaus on rivien välissä.. Aluksi tärkeintä on opetella hallitsemaan lantion ja alaselän neutraaliasento, jonka jälkeen alaselän nk. syvien lihasten vahvistaminen on avainasemassa. Pinnallisempia ja suurempia alaselän ja lantion alueen lihaksia ei myöskään sovi unohtaa, vaan niitä tulee harjoittelulla myös vahvistaa. Mikäli oireilussa on kyse pelkästään alaselän “yliliikkuvuudesta”, antaa laadukkaasti suunniteltu harjoittelu suhteellisen nopean avun paineentunteeseen ja kipuiluihin. Myös yleisfiilis ja elämänlaatu saattaa parantua (ja hyvin monesti näin tapahtuukin), kun saa oman kehonsa ja selän asennon paremmin haltuun ja treenaamisesta kuoriutuva hyvä mieli ja energisyys antavat tähän oman panoksensa. Esimerkiksi naprapaatin vastaanotolta saa laadukasta ohjausta ja tukea, jos epäilee kärsivänsä tästä alaselkävaivasta. On myös suositeltavaa antaa ammattilaisen tutkia tilanne, sillä tuolloin on mahdollista saada objektiivinen arvio.

Toivottavasti postaus tarjosi ymmärrettävässä muodossa tietoa tähän aiheeseen liittyen. Kysythän heti lisää, jos jotakin jäi mielen päälle tai kaipaat tarkennusta/lisätietoa johonkin kohtaan!

Kiva kun käväisit täällä!

Ihanaa päivää sinulle!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.