SYITÄ TULLA NAPRAPAATILLE – OSA 1 SELKÄRANKA

Moi! Hieman olen jo aiemmin sivunnut tätä aihetta “Mitä naprapatia on”-postauksessani, jossa hahmottelen yleisiä suuntaviivoja naprapatiasta. Ajattelin kuitenkin, että olisi hyvä kirjoittaa vielä tarkemmin ja yksityiskohtaisemmin syistä ja aiheista, joiden vuoksi konsultoida naprapaattia. Tässä tulee siis ensimmäinen osa syistä ja vaivoista, joihin voi saada apua naprapaatin vastaanotolla. Jaan syyt useampaan postauksen, jotta linja pysyy selkeänä ja yksinkertaisena. Siinäpä muuten kaksi asiaa joista pidän todella paljon! Tässä ensimmäisessä osassa keskitytään selkärankaan. Mennään siis aiheeseen, eli selkärangan vaivoihin ja kiputiloihin, joiden vuoksi kannattaa tulla naprapaatille. Olen tähän postaukseen listannut alueittain, minkälaisten juttujen kanssa voi kääntyä naprapaatin puoleen.

Liikutaan ylhäältä alaspäin loogisessa järjestyksessä, eli otetaan alkuun käsittelyyn kaularangan alueen vaivat. Selkäranka jaetaan anatomisesti kolmeen osaan. Ylimmät seitsemän nikamaa muodostavat kaularangan. Kaularanka on nimensä mukaisesti kaulan alueen kantava tukirakenne ja se kannatteleekin päätä. Niskan alueen vaivoista puhuttaessa tarkoitetaan lähinnä kaularangan aluetta. Rintaranka on selän “keskiosa” ja se muodostuu 12 nikamasta. Nimitys tulee sijainnista rintakehän alueella. Rintarankaan kiinnittyvät myös kylkiluut. Lanneranka on selkärangan alin osa, joka kiinnittyy ristiluuhun ja lantion luihin. Lanneranka muodostuu viidestä alimmasta nikamasta.

KAULARANKA

Kaularangan alueen vaivoja, joiden vuoksi tulla naprapaatin vastaanotolle:

➢ Niskahartiaseudun jumitila/jäykkyyden tuntemus kaulassa niskassa ja hartioiden alueella

➢ Niskakivut ja hartianseudun kivut ja epämukavuuden tuntemukset

➢ Kaularangan lukkiumatilat: Tunne että esimerkiksi päätä kääntäessä niskan liikkuvuus yhtäkkiä rajoittuukin tai niskassa tuntuu kipua.

➢Kaulan/niskan väsymistuntemukset: Esimerkiksi päivän mittaan tuleva tunne, että pää alkaa painaa ja ei jaksa kannatella sitä normaalisti tai ryhdin ylläpitäminen vaikeutuu

➢Kaularangan kulumamuutokset/nivelrikko: Kulumakipuihin ja nivelrikon muutoksien aiheuttamiin oireisiin voi saada apua naprapaatin vastaanotolta.

➢ Kaularangan välilevyn pullistuma: Todennettu/epäilty kaularangan välilevyn pullistuma. Kaularangan välilevyn pullistuman kuntoutukseen saa naprapaatilta vinkkejä sekä kipua voidaan tilanteesta riippuen lievittää naprapatian hoitotekniikoilla.

RINTARANKA

➢ Rintarangan alueen vaivoja, joiden kanssa tulla naprapaatille:

➢ Lapojen välin kivut selässä: Näihin voi tehokkaasti saada apua naprapaatilta ja ohjeet jatkokuntoutukseen sekä vaivan uusiutumisen ennaltaehkäisyyn.

➢ Kyljen alueen kivut ja epämiellyttävät tuntemukset. Esimerkiksi polttavan kivun tai “ahtauden” tuntemukset kyljissä ja kylkiluiden alueella

➢ Hengenahdistuksen tunne ja hengityksen aikana selässä/lapojen välissä tuntuvat (pistävät) kivut.

➢ Rintalastassa/kehon etupuolella tuntuvat kivut/hengenahdistuksen tunne

➢ Jumin tunne selän keskiosassa, joka voi tuntua myös kyljessä/rintalastassa

➢ Lavan ja hartian seudun kivut ja oireet

LANNERANKA

Lannerangan alueen vaivoja, joiden kanssa tulla naprapaatille:

➢ Alaselän alueen kivut ja jumit: Kipuoireisiin voi tehokkaasti saada apua naprapaatin vastaanotolta ja mikäli on kärsinyt useamman alaselän kipuepisodin, voi naprapaatin ohjaamalla aktiivikuntoutuksella ennaltaehkäistä vaivan uusiutumista, sekä parantaa selän ja lantion alueen lihaskuntoa sekä hallintaa.

➢ “Noidannuoli”-tyyppiset oireilut: Yhtäkkiset selän jumitilat. Esim. aamulla herätessä selkä on yhtäkkiä “jumahtanut” ja kipu vaikeuttaa/estää normaalia liikkumista. Tässä tapauksessa kannattaa konsultoida naprapaattia.

➢ Välilevyn pullistumat: Lannerangan alueen välilevyn pullistuma ja siihen mahdollisesti liittyvä iskiasoire (pakaraan ja alaraajaan säteilevä kipu). Välilevyn pullistuman tehokkaaseen kuntoutukseen voi saada naprapaatilta ohjeet ja mahdollista iskiaskipua voidaan tilanteesta riippuen jonkin verran lievittää.

➢ Lannerangan kulumien ja nivelrikon aiheuttamat oireet (kipu, jäykkyys, säteilykipu pakaraan, takareiteen, lihaskireys): Oireisiin voi saada lievitystä naprapaatin käsittelyllä. Naprapaatin ohjaamalla aktiivisella kuntoutuksella voi ylläpitää ja parantaa selän hyvää kuntoa sekä hidastaa kulumamuutosten ja nivelrikon etenemistä.

➢ Nikamakaaren höltymät (spondylolyysi) ja nikamasiirtymä (spondylolisteesi):  : Naprapaatilta saa ohjeistukset vaivan tehokkaaseen aktiiviseen kuntoutukseen.

➢ Alaselän väsymisen ja lihasheikkouden tuntemukset: Naprapaatti voi arvioida tilanteen ja ohjeistaa oikeanlaiseen harjoitteluun selän ja lantion alueen lihasten vahvistamiseksi, jotta selkä sekä samalla työ- ja liikuntakyky pysyvät hyvänä.

Toivon että tämä postaus avasi millaisiin selän alueen ongelmiin voi hakea apua naprapaatilta. Vastaan mielelläni kysymyksiin aiheeseen liittyen, joten kommentoi tähän postaukseen, tai laita sähköpostia naprawell@gmail.com

Tulevissa postauksissa tulen kirjoittamaan mm. erilaisista yläraajan, alaraajan ja lantion alueen vaivoista, joihin voi saada apua naprapaatilta.

Kiva kun käväisit täällä!

Ihanaa päivää sinulle!

 

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.