BATAATTIRANSKALAISET JA VALKOSIPULIKASTIKE

Tässäpä teille lohturuokien ja “käpertymisruokien” yksi suosikkini. On hauskaa, miten monesti tämäntyyppiset ruokamieltymykset juontavat lapsuudesta. Kun kaipaa sellaista rentoa kotonaoloa, hieman hyvää tekevää ja rentouttavaa ruokaa, tulee usein mieleen tuttuja juttuja lapsuudesta. Lohturuoka terminä on mielestäni hieman surullissävytteinen, joten käytän itse keksimää termiäni “käpertymisruoka”.

Tiedätkö sen tunteen, kun on ollut vaikkapa kiireinen viikko ja ei muuta kaipaa kuin rauhallista kotonaoloa, hyviä hiilihydraatteja ja rasvoja? Tämä ruokalaji on siihen juuri täydellinen. Lapsuudestani ja nuoruudestani muistan usein ihanan rennot sunnuntait, jolloin perheen kesken vain oleiltiin tai sitten kaikki tekivät kaikessa rauhassa omia sunnuntai-juttujaan. Tällöin isäni saattoi aivan yhtäkkiä joskus iltapäivällä sanoa: “Tänään tehdään paistettuja perunoita ja valkosipulikastiketta”.

Muistan sen lämmön ja odotuksen tunteen kun isäni katosi keittiöön ruuanlaittopuuhiin, sillä tämä yhdistelmä kuului suosikkiherkkuihini. Edelleen yksi lempiruuistani on isäni valmistamat paistetut perunat. Olen tuskaillut asian kanssa, koska itse en toistaiseksi ole mielestäni onnistunut vielä valmistamaan yhtä hyviä. Siksi päätinkin hieman soveltaa isäni reseptiä ja vaihtaa normiperunat bataattiin ja paistaa ne uunissa paistinpannun sijaan. Valkosipulikastike on oliiviöljyä lukuunottamatta vanha tuttu, isältä peruja Bulgariasta.

Viime viikko oli aika rankka, mutta onneksi viikonloppuna pääsin vihdoin lepäämään. Mieleeni tuli sunnuntaina valmistaa tätä hyvin yksinkertaista herkkua ja nautiskella se kaikessa rauhassa, sekä fiilistellä rentoa sunnuntaita. Voin ilokseni raportoida, että kaikki meni oikein miellyttävästi, suunnitelman mukaan ja nyt on mukava aloittaa uutta päivää hyvin rentoutuneessa tilassa ja energiavarastot täytettynä (niin henkisesti kuin fyysisesti). Mainitsinko muuten että tämä on loistava ruoka myös vastustuskyvyn parantamiseen. Valkosipulin antibakteeriset ominaisuudet ovat parhaimmillaan raakana ja myös bataatti sisältää runsaasti suojaravintoaineita.

Ainiin ja muistutuksena vielä! Tämä kuuluu valmistaa kaikessa rauhassa hitaasti ja fiilistellen, sekä tekemiseen läsnäolevasti keskittyen. Silloin päästään tämän ruuan kohdalla asian ytimeen ja myös parhaaseen lopputulokseen.

Tarvitset yhdelle:

1 keskikokoisen bataatin

oliiviöljyä

laatusuolaa

4-5 valkosipulin kynttä

valkoviinietikkaa (omenaviinietikkä käy myös)

(auringonkukkaöljy)

“Bataattiranskalaiset”

Kuori ja pilko bataatti sopivan kokoisiksi paloiksi. Laita palat kulhoon ja kaada päälle oliiviöljyä ja sirottele suolaa. Hiero sormin öljy ja suola bataatteihin huolellisesti. Käsillä tekeminen on hieman sottaista puuhaa, mutta kannattaa, sillä suola ja öljy ilmeytyvät bataattiin näin paremmin ja niistä tulee ekstraherkullisia! Uunissa paistetut bataatit jäävät usein pehmeiksi, joten jos kaipaa rapeutta ja enemmän “ranskalaismaisuutta”, tulisi bataatit valmistaa uppopaistamalla.

Laita bataatit uuniin n. 225 asteeseen 15-20 minuutiksi. Haarukalla voi kokeilla, että palat ovat kypsiä.

“Valkosipulikastike”

Bataattien ollessa uunissa kuori valkosipulin kynnet ja leikkaa palaset aivan pieniksi, tai puserra pieneen kuppiin valkosipulipusertimella. Itse tykkään hienontaa valkosipulit veitsellä, koska saan paremmin kaikki kynnen osat hyödynnettyä näin. Bulgariassa käytetään yleisesti auringonkukkaöljyä ruoanlaitossa, joten jos haluat perinteisen bulgarialaisen valkosipulikastikkeen, käytä auringonkukkaöljyä. Itse käytin oliiviöljyä ja hyvää tuli. Lisää valkosipulien päälle n. 2 rkl öljyä ja 1 rkl etikkaa ja 1/6-1/4 teelusikallinen suolaa. Sekoita ja jätä maustumaan kunnes bataatit ovat kypsiä.

Kun bataatinpalat ovat kypsiä, asettele ne lautaselle. Pirskottele päälle reilusti valkosipulikastiketta lusikalla. Voit sekoittaa kastikkeen bataatinpaloihin myös rasiassa, niin että laitat bataatinpalat rasiaan ja päälle valkosipulikastikkeen. Sitten kansi vain päälle ja reilua ravistusta, jolloin ainekset sekoittuvat ihanasti ja huumaava tuoksu valloittaa keittiön, kun rasia avataan.

Meidän perheessä paistetut perunat ja kastike nautittiin yleensä ihan sinällään, ilman muita lisäkkeitä. Itse höyrytin tällä kertaa kukkakaalia ja parsakaalia lisäkkeeksi. Annokseeni kuului myös tasapainottavana proteiinipitoisempana elementtinä härkistä.

Nautinnollisia ja rentoja kokkailuhetkiä!

Kiva kun käväisit täällä ja ihanaa päivää sinulle!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.