HERKKIÄ TUNNETILOJA

Moi! Ajattelin tänään tulla kertomaan teille, että en syönyt eilen mitään. Paitsi vasta iltakahdeksalta, kun breikkasin paaston. Eilisaamuna oli vain sellainen olo, että tänään voisin paastota. Kehon kuuntelu ja sen harjoittelu on mielestäni tärkeää, joten päätin toteuttaa tämän impulssin, koska tuntui että keho kaipasi sitä tähän kohtaan. Olen aiemminkin pitänyt 24 tunnin paastoja, eli syön illalla joskus kahdeksalta ja sitten seuraavan kerran vuorokauden kuluttua. Myös kahdeksan tunnin ikkunassa syömistä on tullut kokeiltua ja tällaisen syömisikkunan olen kokenut itselleni tosi hyväksi ja luontevaksi. Olo on kaikin puolin parhain pätkäpaastolla.

Aluksi en tuntenut nälkää, mutta puolilta päivin vatsa alkoi kurnia ja olo olla hermostunut. Ärsyttävää, haluan syödä! Tällaiset ajatukset täyttivät pään. Sitten tästä muutaman tunnin kuluttua näläntunne hävisi, palatakseen jälleen muutaman tunnin kuluttua. Paleli, huimasi, ärsytti ja ahdisti. Miksi sitten joku tekee itselleen tällaista vapaaehtoisesti? Juuri sen vuoksi. Paasto on puhdistava kokemus niin henkisesti kuin fyysisesti. Itselleni jopa enemmän henkinen harjoitus kuin pelkästään kehollista detoxmeininkiä.

Paastotessa on hyvin herkässä tilassa ja esille nousee paljon asioita, mitkä ovat normiarjessa jääneet käsittelemättä tai peittyneet arkiseen tekemiseen. Paastotessa huomaa hyvin selkeästi kuinka usein syöminen tapahtuu tavan vuoksi ja toisaalta joskus myös tunteiden turruttamiseksi. Kun yhtäkkiä ei saakaan ruokaa ja näläntunne herkistää aistit ja fiilikset, pystyy asioita käsittelemään ihan eri tavalla ja mielestäni myös tehokkaammin. On vaan pakko mennä erilaisten tunnetilojen läpi.

Tunnetilat vaihtelivat itselläni voimakkaasta ahdistuksesta, surusta ja turhautumisesta iloon ja rauhaan. Muutokset tapahtuivat myös monta kertaa ja kaikilla mahdollisilla tunneyhdistelmillä. Ahdistusta seurasi hyvä mieli, joka pian taas vaihtui ärsytykseen. Loppujen lopuksi olo oli rauhallinen ja tyyni. Seuraavana päivänä on palkitsevaa saada kokemus mielenhallinnan tunteesta. Toisaalta tämä voi olla myös taipumustani kontrollifriikkeyteen, että saan “kiksit” kyetessäni mielenhallinnan avulla vastustamaan näläntunnetta.

 

Paaston fyysiset vaikutukset tuntuvat itselläni enemmän paaston jälkeisenä päivänä. Ensinnäkin nukun paaston jälkeisen yön tosi hyvin ja seuraavana päivänä energiaa riittäisi vaikka kuinka paljon. Olo tuntuu raikkaalta ja keskittyneeltä. Treenikin kulkee paremmin. Ruuansulatus ja aineenvaihdunta toimivat paljon tehokkaammin. On herkistynyt kuuntelemaan miltä kehossa oikeasti tuntuu. Ylipäätään kehossa on vain ihana, kokonaisvaltainen hyvän olon tunne. Yksi huomionarvoinen fyysinen asia mielestäni paastossa on ylitse muiden, nimittäin kipujen lievittyminen. Paastotessa erilaiset säryt ja kivut kummasti lievittyvät ja lopulta monesti häviävät. Ehkä paastoamista pitäisi hyödyntää kivunhoidossa enemmänkin..?

Seuraavassa postauksessa jaan ohjeeni 24 tunnin ja pätkäpaaston toteuttamiseen, joten kannattaa pysyä kuulolla, mikäli aihe kiinnostaa. Oletteko te kokeilleet paastoamista, tai mitä ajattelette siitä ylipäätään? Minkälaisia mahdollisia paastokokemuksia teillä on ollut? Olisi kiva kuulla erilaisia mielipiteitä aiheeseen liittyen! Laita kommenttia, niin voidaan keskustella aiheesta lisää.

Kiva kun käväisit täällä!

Ihanaa päivää sinulle!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.