MATALA-ASTEINEN TULEHDUS JA TUKI- JA LIIKUNTAELIMET

Moi! Tänään ajattelin kirjoittaa matala-asteisesta tulehduksesta. Jaan postauksen kahteen osaan ja tässä ensimmäisessä osassa selvitän pääpiirteittäin mitä matala-asteinen tulehdus tarkoittaa ja minkälaisiin vaivoihin se voi olla yhteydessä. Toisessa osassa hahmottelen suuntaviivoja matala-asteista tulehdusta lievittäville ja ehkäiseville elämäntavoille. Matala-asteinen tulehdus on noussut viime aikoina paljon pinnalle keskustelussa elämäntapasairauksista ja monista muistakin kroonisista sairauksista. Esiin on tullut myös että esimerkiksi nivelrikko ja selkävaivat saattaisivat osin johtua tästä monesti piilevästä tilasta kehossa. Naprapatian näkökulmasta tämä on hyvin mielenkiintoista, sillä nämä nivelrikko ja selkävaivat kuuluvat kiinteästi naprapaatin työnkuvaan. Aiheesta on tarjolla tieteellistä tutkittua tietoa ja näissä tutkimuksissa on saatu lupaavia tuloksia esimerkiksi ruokavalion vaikutuksesta matala-asteisen tulehduksen hoidossa.

Mikä tulehdus? Ennemmin voisi puhua kehon matala-asteisesta ärsytystilasta, kuin käyttää termiä matala-asteinen tulehdus. Matala-asteinen tulehdus kehossa tarkoittaa jatkuvaa tulehdusta aiheuttavien ja ylläpitävien aineiden eritystä kehossa. Näitä merkkiaineita ovat esimerkiksi prostaglandiinit, tuumorinekroositekijä, vapaat happiradikaalit ja bradykiniini. Samoja merkkiaineita erittyy kudosvamman yhteydessä esimerkiksi sormeen tulee haava, jolloin ne ärsyttävät kipureseptoreita ja saavat varomaan vahingoittunutta kohtaa, jotta paranemisprosessi saa rauhassa toimia. Loogisesti  ja asioita yksinkertaistaen voisi ajatella että jos näitä kipureseptoreja herkistäviä merkkiaineita kiertää kehossa koko ajan pieniä määriä, olisi lopputulemana mahdollisesti krooninen kipu. Tietenkään ei voida tehdä näin suoria johtopäätöksiä, koska merkkiaineiden pitoisuudet ovat täysin erilaisia esimerkiksi paikallisesti sormessa jossa on haava ja yleisesti koko kehon mittakaavassa. Voidaan kuitenkin esittää kysymys entä mitäs sitten jos tämä tilanne jatkuu pitkään?

haavaHyvä paha tulehdusreaktio. Jos otetaan askel päinvastaiseen suuntaan ja pohditaan tulehdusreaktion biologista pohjaa ja positiivisia puolia, tullaan siihen johtopäätökseen että se on luonnollinen ja tarpeellinen prosessi elimistössä. Kudosvammat paranevat kehossa tietyn prosessin mukaan, jossa erilaiset vaiheet seuraavat toisiaan ja tuloksena on parantunut vamma. Näitä vaiheita on neljä. Ensimmäinen vaihe on hyytyminen, jossa esimerkiksi haavasta vuotanut veri alkaa hyytyä. Toinen vaihe on paikallinen tulehdus vamma-alueella. Kehon monien kudosten paranemisprosessi tapahtuu juuri tulehduksen kautta. Kolmannessa vaiheessa solut alkavat jakaantua ja muodostaa uutta kudosta ja neljännessä vaiheessa eli uudismuodostuksessa arpikudos ja uusi solukko “korjaavat haavan” .  Ei siis kannata ajatella, että tulehdus olisi pelkästään paha asia. Sillä on itse asiassa monia hyödyllisiä ja luonnollisia tehtäviä kehossa. Tärkeää on aikajänne. Kudosvamman yhteydessä syntyvä tulehdusreaktio rajoittuu normaalisti haavan paranemisprosessin tultua tiettyyn vaiheeseen.

cervico 4

Mitäs jos elimistössä sitten kiertää koko ajan näitä tulehdusmerkkiaineita? On esitetty että se voisi altistaa esimerkiksi krooniselle tuki- ja liikuntaelinperäiselle kivulle, kuten esimerkiksi nivelrikossa tai nivelreumassa. Tieteellisessä tutkimuksessa  ei ole ainakaan vielä vahvistunut, ovatko esimerkiksi nivelrikosta kärsivän verenkierrossa esiintyvät tulehdusmerkkiaineet vaivojen syy, vai sittenkin seurausta pitkäaikaisesta epäedullisesta nivelkuormituksesta. On myös esitetty että monet tulehdukselliset sairaudet johtuisivat osin matala-asteisesta ärsytystilasta kehossa. Näitä ovat esimerkiksi tulehdukselliset suolistosairaudet, fibromyalgia, tyypin II diabetes, Alzheimerin tauti sekä sydän- ja verisuonisairaudet.

Länsimainen elämäntapa ja ruokavalio altistavat matala-asteiselle tulehdukselle. Matala-asteinen tulehdustila voi kehittyä kun omega-3 ja omega-6 rasvahappojen suhde ei ole optimaalinen ja ravinto on yksipuolista sekä pitkälle prosessoitua kasvisten ja hedelmien loistaessa poissaolollaan. Myös liikkumattomuus, keskivartalolihavuus, tupakointi ja stressi voivat altistaa matala-asteisen tulehduksen kehittymiselle. Sikäli tässä ei ole mitään ihmeellistä jos käsitellään matala-asteista tulehdusta. Tämä on tätä perustietoa, minkä nykypäivänä varmasti jokainen meistä tietää. Johtopäätöksenä voi todeta, että elämäntavoilla voi merkittävästi vaikuttaa tähän(kin) tilaan elimistössä. Se  voi olla lohdullinen tai ahdistava ajatus riippuen siitä miten sen kokee. Voi olla vapauttavaa kokea että voi itse omilla valinnoillaan vaikuttaa, toisaalta tapojen muuttamisen haasteellisuus voi ahdistaa. Tämän postauksen jatko-osassa pyrin kokoamaan yhteen käytännön tekoja ja tapoja, mitä kannattaa toteuttaa omassa arjessa, mikäli haluaa hoitaa tai ennaltaehkäistä matala-asteista ärsytystilaa kehossaan.

Kiva kun käväisit täällä!

Ihanaa päivää sinulle!

 

Kuvien lähteet:

http://www.terve.fi/tulehdussairaudet/74318-reaktiivisten-artriittien-takaa-loytyy-joukko-bakteereita

http://www.hansaplast.fi/technology/haavanhoito-ja-haavat

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.