MATALA-ASTEINEN TULEHDUS – ITSEHOITO OSA 1.

Moi! Aiemmassa postauksessani kokosin yleistietoa matala-asteisesta tulehduksesta TÄÄLLÄ ja lupasin myöhemmin valottaa tämän oireilun hoitoa. Joten tässä tulee nyt postaus matala-asteisen tulehdustilan hoitamisesta itsenäisesti ruokavalion ja muiden elämäntapojen avulla. Jaan postauksen kahteen osaan, jotta se ei paisuisi valtavan pitkäksi. Tässä ensimmäisessä osassa hahmottelen yleisiä suuntaviivoja matala-asteisen tulehduksen hoitoon ja toisessa osassa esittelen miltä matala-asteista tulehdusta ehkäisevän ihannepäivä voisi näyttää. Hyvä uutinen matala-asteiseen tulehdukseen liittyen on se, ettei se ole rakettitiedettä, vaan maalaisjärjellä ja terveillä elämäntavoilla pääsee pitkälle. Ruokavalioon tehtävillä viilauksilla saavutetaan tiettävästi hyviä tuloksia. Tässä siis yleiset suuntaviivat bulletpoint-listana matala-asteisen tulehduksen hoitoon ja ehkäisyyn. Näistä jutuista hyötyvät oikeastaan kaikki, jotka haluavat optimoida omaa terveyttään.

Kasvikset: Ruokavalion perustana kannattaa ajatella kasviksia ja hedelmiä. Voimakkaan väriset kasvikset ovat parhaita, sillä ne sisältävät eniten vitamiineja ja kivennäisaineita, jotka suojaavat tulehdukselta ja ehkäisevät sen muodostumista.

➢ Vihreät (tummanvihreät salaatit ja lehdet), porkkana, paprika, tomaatti, parsakaali, punakaali yms.

Oliiviöljy: Tulehdusta ehkäisevien ruoka-aineiden kuningas. Ajatellaan muodostavan perustan Välimeren ruokavaliossa kroonisten sairauksien ehkäisyssä. Lisäksi muut terveelliset rasvat ja öljyt.

➢ Luomua tummassa lasipullossa mahdollisuuksien mukaan.

➢ Luomuvoi, kylmäpuristettu kookosöljy, avokado, siemenet ja pähkinät,

Omega 3 ja 6 tasapaino: Tämä on tärkeä huomioitava asia. Tavanomaisessa länsimaisessa ruokavaliossa tämä suhde on useimmiten aivan väärä. Omega-6 ja omega-3 rasvahappojen ihanteellinen suhde  on n. 2:1 ja tämä rasvahappojen suhde on myös havaittu alkuperäiskansoilla. Suomalaisilla suhde on keskimäärin 8:1, joten korjattavaa riittää.

➢ Rasvaista kalaa ja omega-3 lisäravinne säännölliseen käyttöön.

Vahvat mausteet ja yrtit: Inkivääri on yksi luonnon omista tulehduskipulääkkeistä, esimerkiksi TÄMÄ tee!

➢ valkosipuli, kurkuma, inkivääri, chili, paprika, juustokumina, persilja, tilli, korianteri yms.

Proteiinia terveellisistä lähteistä: Etsi oma tapasi (kasvissyönti, sekaruoka, veganismi,paleo). Pyri mahdollisimman “puhtaisiin” ja luonnollisiin proteiininlähteisiin. Suosi luomua ja eettisesti tuotettuja raaka-aineita.

➢ (luomu)raejuusto ja rahka, feta, raakajuustot, linssit, pavut, luomukananmunat, luomuliha, riista, kala,

Minimoi. Ehdottomuus ei ole tarpeen, mutta kannattaa pyrkiä korvaamaan terveellisillä vaihtoehdoilla tai nauttia harvakseltaan

➢ Valkoinen sokeri ja jalostetut valkoiset viljat. Gluteeniviljat kokonaan pois, mikäli olo on parempi ilman niitä (tämä selviää kokeilemalla).

➢ Pitkälle jalostetut maitotuotteet, kuten vaikkapa “marketti” maito (hapanmaitotuotteet ja juustot kohtuudella ok)

➢ Transrasvat esim. margariinit/levitteet, keksit, “ikuisesti” säilyvät kakut ja muffinit,

➢ Valmisruuat, vanukkaat, pikaruoka

➢ Alkoholinkäyttö (biodynaaminen punaviini paras vaihtoehto)

Stressi: Pyri mahdollisuuksien mukaan välttämään stressiä. Muista ottaa itsellesi aikaa olemiseen joka päivä. Aloita meditoiminen TÄÄLLÄ ohjeet. Keskity hyvään ja elä nykyhetkessä.

DISCLAIMER: Jos koet stressiä ja ahdistusta esim. näistä vinkeistä, yritä ajatella, että tavoitteenasi on kohdella itseäsi parhaalla mahdollisella tavalla sekä rakkaudella ja sen takia teet mitä teet, vaikka hetkittäin muutoksien tekeminen tuntuisikin haastavalta. Tämä ajatusmalli voi purkaa muutosten tekemiseen mahdollisesti liittyvää ahdistusta.

Liikunta: Kohtuudella liikettä joka päivä. Päivittäin esimerkiksi kävelyä, venyttelyä, kevyttä joogaa (loistavaa myös stressinhallintaan). Tämän lisäksi esimerkiksi muutama hien pintaan nostattava lenkki ja muutama lihaskuntotreeni viikossa. “Himourheilu” ei ole tarpeen, koska joissain tapauksissa se voi jopa lisätä elimistön stressitilaa hapetusstressin lisääntymisen kautta.

Loppuun haluan sanoa, että mitään näistä elämäntavoista ei ehdottomasti tarvitse noudattaa. Pyrin itse välttämään ääriajattelua ja ehdottomuutta mahdollisimman pitkälle. Maailma ei kaadu ja tulehdus elimistössä vie sinua tuhoon, vaikka söisit joskus viikonloppuna roskaruokaa tai joisit alkoholia, et treenaisi viikkoon tai työssä olisi stressivaihe päällä. Pyrkimys ihanteelliseen sekä hyvään ja jokapäiväiset pienet valinnat merkkaavat. Asenne ratkaisee. Pelkästään hyvillä fiiliksillä ja positiivisilla tunteilla saa jo lievitettyä matala-asteista tulehdusta. Ja joskus niihin hyviin fiiliksiin tarvitaan se suklaalevy tai löhöilyviikonloppu. En voi tarpeeksi korostaa tasapainon tärkeyttä.

Kiva kun käväisit täällä!

Ihanaa päivää sinulle!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.