MITEN TOTEUTTAA PAASTO?

Moi! Aiemmin tällä viikolla kirjoittelin paaston vaikutuksista ja omista kokemuksista paastoamiseen liittyen. Lupailin aiemmassa postauksessa ohjeita paaston toteuttamiseen, joten tässä siis omat vinkkini paastoamiseen. Käsittelen lähinnä tuota 24 tunnin paastoa tässä postauksessa. Haluan sanoa alkuun, että paastoamista voi kokeilla omalla vastuulla, mutta jos sinulla on jokin vaikkapa sairaus ja et ole varma sopiiko se yhteen paastoamisen kanssa suosittelen varovaisuutta.

Paastossa ei ole kyse vain laihduttamisesta, vaikka joillekin se on tehokas tapa pudottaa painoa, vaan kyse on kehon puhdistamisesta ja hyvinvoinnin lisäämisestä. Jos kärsit syömishäiriöstä tai käyt läpi paranemisprosessia, en suosittele paastoamista ollenkaan. Lisäksi kehotan ekstravarovaisuuteen, mikäli historiassa on syömishäiriöitä tai niihin viittavaa käyttäytymistä.

 

Itse olen kokenut parhaimmaksi toteuttaa paaston niin, että syön paastoa edeltävänä iltana n. seitsemän-kahdeksan aikoihin ja sitten seuraavan päivän olen kokonaan syömättä. Breikkaan paaston sitten illalla 24 tunnin kuluttua, edellisestä syömiskerrasta. Toinen mahdollisuus on syödä paastopäivänä aamiainen, paastota koko päivä ja syödä sitten seuraavan päivän aamuna jälleen. Myös lounaasta lounaaseen paastoaminen on toimiva vaihtoehto. Kannattaa lähteä sillä, mikä itselle tuntuu luontevimmalta. Kun 24 tunnin paastoa on muutaman kerran kokeillut, oppii pikkuhiljaa mikä on itselle paras vaihtoehto.

Paastopäivänä eletään ihan normaalisti, lukuunottamatta sitä ettei syödä mitään. Juodaan paljon nesteitä. Vesi, kivennäisvesi, tee ja kahvi ovat hyviä vaihtoehtoja. Kahvilla ja vihreällä teellä saa yleensä hyvin puskuroitua nälkää eteenpäin. Yrttiteet puolestaan ovat loistava vaihtoehto kehon puhdistamiseen ja nestekierron parantamiseen. Nokkonen, minttu ja sitruunamelissa ovat hyviä yrttivaihtoehtoja.

Itse tykkään juoda paastopäivän aamuna klassisen ayurvedisen aamujuoman, eli lämmintä vettä sitruunamehun ja suolan kera. Eli puoli litraa vettä, puolikas sitruuna ja puoli tls laatusuolaa sekaisin, niin juoma on valmis. Tämä toimii hyvin vatsahappoja tasapainottaen sekä elimistöä puhdistaen. Päälle vielä kuppi mustaa kahvia ja tuntuu että pystyy ihan mihin vaan.

Kahvi ja tee paastopäivänä. Juon paastopäivänä yleensä pari kuppia mustaa kahvia. Ensimmäisen aamulla ja toisen aamupäivällä/iltapäivällä riippuen fiiliksistä. Vihreää teetä menee myös muutama kupillinen ja yrttiteetä fiiliksen mukaan. Lämpimät juomat vetävät puoleensa, sillä usein palelen paaston aikana.

Vettä juon myös pitkin päivää. Kivennäisvesi on hyvä valinta, sillä se sisältää mineraaleja ja kivennäissuoloja, jolloin optimaalinen nestetasapaino pysyy miellyttävästi yllä.

Paastopäivinä kuuntelen erityisen tarkasti omia fiiliksiä. Joskus energia on juuri oikea keskittymistä vaativaan aivotyöhön, jolloin se on sitten sitä. Toisinaan taas kaipaan lepoa ja rentoutumista, eli se on päivän teema. Saatan katsoa elokuvan, tai jotain sarjaa tai lukea. Joskus paaston aikana tulee voimakas inspiraatio kirjoittaa omista fiiliksistä, jolloin kaivan päiväkirjan esille ja annan vain sanojen virrata. Monesti paastolla hakeudun luontaisesti meditoimaan, tai ihan vaan olemaan. Tämä on tunnetilojen kokemista ja käsittelyä parhaimmillaan. Paastolla on ihanaa myös hemmotella itseään käymällä kylvyssä tai saunassa tai vaikka pitkällä rentouttavalla suihkulla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että paasto pitäisi toteuttaa vain vapaapäivinä. Kuten mainitsinkin työteho ja keskittyminen saattavat olla paastopäivinä tehostuneet, joten kannattaa rohkeasti kokeilla, miltä paastoaminen tuntuu työpäivänä.

Mitä teen jos on kova nälkä ja tekee mieli syödä? Ensinnäkin jos olen päättänyt aiemmin esim. edellisenä päivänä paastota, olen jo ennalta varustautunut näihin fiiliksiin ja ohjelmoinut mielen paastoamiseen. Tähän ei ole mitään taikakikkaa. Ei auta muu kuin tehdä päätös ja sitten vaan pysyä päätöksessä. Tuli mitä tuli. Itselläni auttaa visualisaatio seuraavan päivän huippufiiliksistä ja kokonaisvaltaisesta hyvän olon tunteesta.

Jos taas paasto tapahtuu spontaanisti sen päivän fiiliksen mukaan, on vaan helppo todeta itselleen, että tätä keho tuntui kaipaavan ja tästä vaan mennään nyt läpi. Piste. Tämä on juuri sitä mielenhallinnan harjoittamista. Ajattelen palkitsevaa tunnetta, jonka saan breikatessani paaston. Palkitseva fiilis tulee siitä, että tiedän panostaneeni hyvinvointiini ja terveyteeni sekä lisäksi koen palkitsevana mielenhallinnan tunteen. Usein jos fiilikset yltyvät todella hankaliksi, pyrin ensin menemään niistä läpi ja vain kokemaan sen tunnetilan. Tai sitten valitsen inhimillisen tien ja teen jotain muuta. Keitän teetä tai kahvia. Luen kirjaa yms.

Joskus myös treenaan paastopäivänä. Jos liikun, ajoittuu treeni juuri ennen ateriaa. Paaston aikana suosittelen ensisijaisesti pitäytymään kevyemmissä lajeissa. Jooga, pilates, kevyt lenkkeily tai palauttava lihaskuntoharjoittelu ovat hyviä vaihtoehtoja. Toki jos olo on hyvä ja energiaa riittää, voi vetää kovemmankin treenin ennen ateriaa. Kunhan muistaa sitten syödä sopivasti hiilihydraatteja ja proteiineja palautumista ajatellen.

Entäs sitten paaston lopettaminen? Miten paasto breikataan? Itse suosin suhteellisen kevyttä ravintoa, sillä paastoamisen jälkeen raskaammat ruoka-aineet voivat olla turhan järeitä ruuansulatukselle, ainakin ensimmäisellä aterialla. Hiilihydraattipitoinen ravinto tuntuu soveltuvan erityisen hyvin. Hiilarit antavat lisäksi miellyttävän rentouden tunteen, jos paaston lopettaminen tapahtuu ilta-aterialla. Esimerkiksi sosekeitto tai salaatti höystettynä vaikkapa quinoalla tai kikhernepastalla voisivat olla hyviä vaihtoehtoja. Hedelmät sopivat myös hyvin. Ravitsevat hedelmä- tai marjasmoothiet ovatkin oiva valinta paaston breikkaamiseen. Kannattaa edelleen noudattaa jonkinlaista itsehillintää paastoa lopetellessa ja pitäytyä kohtuullisissa annoksissa, eli syödä itsensä n. 80 % täyteen, jotta paha olo ei iske. Seuraavana päivänä voi sitten nauttia kunnolla ruuasta ja tuntea miten hyvin ruuansulatus voikaan toimia!

Tässäpä minun ohjeeni 24 tunnin paaston toteuttamiseen. Toivottavasti tuli kaikki huomionarvoiset asiat esille ja kuten aina jos heräsi kysymyksiä tai tuli jotain muuta mieleen, niin ole hyvä ja kommentoi! Aiotko kokeilla paastoamista, tai oletko joskus kokeillut? Olisi kiva kuulla fiiliksiä aiheeseen liittyen!

Kiva kun käväisit täällä!

Ihanaa päivää sinulle!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.