VESIMELONIBILEET + VINKKI RUOKIEN YHDISTELYYN

Kesä on aina ollut minulle (hurjien) ruokakokeilujen aikaa. Smoothiepäivät, raakakakku ja -jäätelöpäivät ja raakaravintokokeilut tuntuvat olevan kesän spontaanissa ja vapaassa hengessä helpompia toteuttaa kuin muina vuodenaikoina. Kesällä myös ruokahalu saattaa välillä olla kadoksissa ihanien hellepäivien vuoksi, mikä inspiroi kokeilemaan kevyempiä ja helpommin sulavampia juttuja, kuten smoothiet. Suomessa tietysti vähän vaihtelevammin… Välillä on saattanut mennä useampi päivä, että olen elänyt raakasuklaan ja smoothieiden voimalla. En ole syönyt ns. “kunnon ruokaa” välttämättä ollenkaan. Kunnon ruoka käsitteenä juontaa juurensa ajalta, jolloin vain suolainen lämmin ruoka käsitettiin kunnollisena ja ravitsevana. Smoothieilla ja salaateilla ei pärjää, vai pärjääkö?

Nykyään tietoa ja uusia ideoita ravintoon liittyen on niin paljon, että “kunnon ruoka” käsitteenä on monipuolistunut. Olemme esimerkiksi tajunneet että sinne makean smoothienkin sekaan on hyvä laittaa hieman laadukasta suolaa ja muitakin mausteita, joilla on lämmittäviä ja ravitsevia efektejä. Kunnon ruoka tarkoittaa minulle ennen kaikkea laadukkaita raaka-aineita, joissa on paljon ravinteita. En missään nimessä vastusta perinteistä “kunnon ruokaa” esimerkiksi ravitsevaa kalakeittoa tai vaikkapa jotain mausteista juurespataa. Haluan vain kokeilla ja testata kaikenlaista. Parhaassa tapauksessa voin löytää uusia hyviä juttuja omaan ruokavalioon ja elämäntyyliin. Olen esimerkiksi huomannut että itselleni toimii hedelmät parhaiten omana erillisenä aterianaan, josta tullaankin sulavasti tämän postauksen pääpointtiin.

Ruoka-aineiden yhdistelystä on monia erilaisia ohjeita ja teorioita. Oikeanlaisella yhdistelyllä pyritään optimoimaan ruuansulatuksen toimintaa ja sitä kautta pitämään energiatasot ja yleinen fiilis parhaana mahdollisena. Vatsan toiminta vaikuttaa mieleen niin hyvässä kuin pahassa. Onnellinen vatsa = onnellinen mieli useimmiten.

Vesimelonista 93-95 prosenttia on vettä ja se sisältää lisäksi huikeita ravintoaineita kuten beetakaroteenia, kaliumia, C- ja B-vitamiineja. Herkullisen maun lisäksi vesimeloni sisältää herkkävatsaisten harmiksi runsaasti FODMAP-hiilihydraatteja. FODMAP-hiilarit (Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols) ovat huonosti imeytyviä hiilihydraatteja, jotka helposti fermentoituvat eli “käyvät” suolistossa ja voivat aiheuttaa erilaisia ruuansulatusongelmia. Lisää FODMAP-ruokavaliosta Pauliinan ihanilla nettisivuilla (TÄÄLLÄ).

Rakastan vesimelonia,  mutta en voi syödä vesimelonia esimerkiksi jälkiruuaksi tai hedelmäsalaatissa, koska seurauksena on useimmiten ruuansulatusvaivoja. Intialainen ayurvedakin (perinteinen terveydenhoitojärjestelmä) suosittaa syömään vesimelonia omana aterianaan ja välttämään sen yhdistämistä muihin ruoka-aineisiin. Tämän olen huomannut parhaimmaksi itselleni. Vesimeloni saattaa haastaa ruuansulatusta myös suuren vesipitoisuutensa ansiosta, koska vesi laimentaa ruuansulatusnesteitä. Tämän vuoksi en juuri ikinä juo mitään ruuan kanssa, koska olen huomannut selkeät edut ruuansulatuksen suhteen. Summa summarum pidän siis kesäisin “vesimelonibileitä”, eli syön esimerkiksi aamupalana jättiannoksen vesimelonia. Vesimeloni on sinällään ihanan virkistävää sekä viilentävää ja se nesteyttää kehoa erittäin tehokkaasti, jopa paremmin kuin vesi mm. kalium- ja sokeripitoisuutensa ansiosta. Siksi se sopii erityisen hyvin kesään ja lämpimiin sääolosuhteisiin, jolloin sen sesonkikin on. Vesimeloni on myös hauska piknikeväs yksin tai yhdessä jaettuna. Kesäfiilis on taattu!

Eli tiivistettynä:

  1. Vältä nesteiden kuten veden juomista aterian yhteydessä, koska ruuansulatusnesteet laimenevat (ei hyvä). Nesteitä kannattaa nauttia n. 20 min ennen syömistä ja n. puolitoista tuntia syömisen jälkeen sekä tietysti aterioiden välillä.
  2. Vesimeloni ja hedelmät omana aterianaan, jos tuntuu että ne muihin ruoka-aineisiin yhdistettäessä haastavat ruuansulatusta liikaa.

Eli ei muuta kun vesimelonibileitä järkkäämään! Parasta huipputyyppien kanssa jaettuna, mutta toimii myös soolona…

Kiva kun kävit täällä!

Ihanaa päivää sinulle!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.