AAMU VAI ILTA – MIKÄ ON PARAS AIKA TREENILLE?

Mikä on paras aika treenille? Tämä kysymys tulee aina välillä eteen. Yksiselitteistä vastaustahan siihen ei ole. Käsittelen tässä postauksessa siis lähinnä kuntoliikuntaa en naprapaattisessa kuntoutuksessa toteutettua fyysistä harjoittelua. Näille kahdelle on erilaiset perusteet sekä käyttöaiheet. Osin päällekkäisyyksiä myös löytyy. Kuntoutuksessa treenaamisen vuorokauden aika alkaakin jo jonkin verran vaikuttaa asioihin, mutta en lähde tätä kuitenkaan tässä avaamaan sen enempää, koska se on oma tarinansa. Mitä tutkimusnäyttö aiheesta kertoo?  Tutkimuksissa on havaittu, että ihmisillä keskimäärin fyysinen suorituskyky on parempi illalla. Ihmiset jakautuvat karkeasti kolmeen eri tyyppiin. Nämä ovat aamu-, ilta-, ja neutraali tyyppi. Aamutyyppien suorituskyky on aamulla paras ja iltatyypeillä taas illalla. Neutraaleilla tyypeillä on, neutraaliudestaan huolimatta, havaittu fyysisen suorituskyvyn olevan paras illalla. Joitakin eroja aamu- ja iltatreenin vaikutuksista on havaittu tutkimuksissa. Monet tutkimukset puoltavat fyysisen harjoittelun suorittamista illalla, kun tavoitteena on fyysisen suorituskyvyn parantaminen esimerkkinä vaikkapa voimaharjoittelu. Toisissa tutkimuksissa taas ei ole havaittu eroja aamu- ja iltatreenin välillä esimerkiksi voiman parantumisessa. Yleispäteviä johtopäätöksiä on siis vaikea tehdä, koska aihe on niin moniulotteinen.

Eli mitä tästä selviää? Kannattaa treenata silloin kun se tuntuu hyvältä. Jos aamutreeni on se oma juttu, niin kaikin mokomin. Tärkeintä on vain muistaa kunnon palautuminen treenien jälkeen eli laadukas ravinto sekä riittävä lepo. Monille tuntuu sopivan parhaiten treenaaminen alkuillasta, jolloin aikaa jää hyvin myös rauhoittumiselle. Kannattaa huomioida se, että hyvin myöhään illalla tehty treeni voi valvottaa, sillä monia treenaaminen virkistää. Toisaalta on hyvä muistaa myös se, että itsensä voi totuttaa treenaamaan tiettyyn aikaan vuorokaudesta, jos se sopii paremmin omaan elämäntyyliin. Jos elämäntyyli on kiireinen, voi opetella treenaamaan esimerkiksi aamulla ennen muita juttuja.

Itse ajattelen olevani ehkä eniten neutraali tyyppi vuorokausirytmin kannalta. Aiemmin olen treenaillut lähinnä alkuillasta ja päivällä, jos siihen on ollut aikaa. Aamutreenit ovat kuitenkin tuntuneet haastavilta, varsinkin tyhjällä vatsalla. Viime aikoina olen kuitenkin alkanut treenata aamulla, koska ajatus tehdystä treenistä aamulla ja rentoutumisajasta illalla viehättää. Lisäksi liikunnan virkistysvaikutus aamulla on ihana. Aamulla treenaamiseen todella tottuu, vaikka alkuun tuntuu ettei siitä meinaa tulla mitään. Kroppa on kankea ja ei saa itsestään niin paljon irti kuin muuten. Kirjoittelin TÄSSÄ kotitreenipostauksessa enemmän omista fiiliksistä aamutreeniin liittyen. Joka tapauksessa kannattaa opetella kuuntelemaan omaa kehoa ja mennä sen mukaan mikä tuntuu hyvältä. Lisäksi kannattaa kokeilla erilaisia juttuja ja tapoja sekä jatkaa kokeiluja riittävän pitkään. Koetko olevasti selkeämmin aamu tai iltatyyppi? Entä treeni aamulla vai illalla? Kommentoi alle!

Kiva kun käväisit täällä!

Ihanaa päivää sinulle!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.