PALAUTUMINEN – PERUSTEET

Aktiivista lepoa luonnon parantavassa huomassa… 😉

Moi! Tänään ajattelin kirjoittaa palautumisesta ja taltioida tähän hetkeen oman näkökulmani tähän tärkeään aiheeseen. Olen itse herännyt palautumisen tärkeyteen ja toisaalta palautumiseen liittyviin haasteisiin näin naprapaatti-yrittäjyyden alkutaipaleilla. Huhtikuu on nyt mennyt hieman palautellessa kahden ensimmäisen kuukauden kattavahkoa työrupeamaa. Löyhänä tavoitteenani olikin tässä kuussa ottaa enemmän aikaa itselleni, “tuhlata” aikaa ja keskittyä hieman enemmän kehoa huoltaviin ja palauttaviin lajeihin, kuten joogaan.

Olen mielestäni aika hyvin onnistunut näissä suunnitelmissani, mutta paljon olisi vielä parantamisen varaa. Perfektionistin ei ole aina ihan helppo höllätä. Tai ehkä ulotan perfektionismin myös lepäämiseen..Toisaalta perfektionismi on hyvä asia monessa suhteessa. Haluan antaa parastani naprapaattina asiakkaille ja muutenkin kohtaamilleni ihmisille. Toisaalta taas perfektionismin mennessä yli ja ottaessa liikaa hallintaansa, on riski alipalautumiseen suuri, kun elämän jokaisesta osa-alueesta tulee suoritus.

Nyt huhtikuussa tärkeiksi teemoiksi palautumisen suhteen ovat nousseet nämä asiat. Palautumisena tarkoitan yleisesti palautumista fyysisistä suorituksista ja myös muista elämän osa-alueista, kuten työstä. Monesti palautuminen elämän eri osa-alueista on rinnakkaista ja päällekkäistä, joten mennään tällaisella kokonaisvaltaisella ja synergistisellä näkemyksellä:

  1. Priorisointi. Mietin mikä on tärkeintä ja teen sen, enkä yhtään enempää, vaikka tehtävälista näyttäisikin paisuvan hurjiin mittoihin. Tämä pätee ennen kaikkea töihin, mutta enemmän haluaisin priorisoida myös vapaa-aikaani. Olen huomannut, että minun pitää varata aikaa myös levolle ja “pelkälle” olemiselle, koska muuten en jaksa. Vaikka olisi kuinka kiva koko ajan olla menossa ja vaikka nähdä kavereita, niin itseni tuntien se ei vain kannata. Tähän mennessä olen oppinut tuntemaan itseäni sen verran tietääkseni sen, että tulen loppujen lopuksi väsymään, niin hyvä fiilis kuin sosiaalisesta kanssakäymisestä ja vaikkapa runsaasta treenaamisesta tuleekin. Priorisointi tukee palautumista sikäli, että se auttaa raivaamaan aikaa levolle ja latautumiselle. Priorisointi on mielestäni yksi tärkeimpiä taitoja opetella, mutta toisaalta myös niitä haastavimpia juttuja. On helppo harjoittaa itsepetosta priorisoinnin suhteen ja uskotella itselleen priorisoivansa juttuja, vaikka tosiasiassa tekee aivan liikaa ja ei pysty määrittelemään vain välttämättömimpiä tehtäviä.
  2. Syöminen ja nesteytys. Pitää syödä riittävästi ja hyvälaatuista ravintoa. Monesti kiireessä ja stressaantuneena ruokavalinnat alkavat muuttua huonommiksi (tai unohtaa syödä), vaikka juuri silloin pitäisi erityisesti keskittyä terveelliseen ravintoon. Riittävä ja hyvälaatuinen nesteytys (riittävästi hyvälaatuista vettä) pitkin päivää on olennaista urheilusuorituksesta kuin muistakin suorituksista palautumisen kannalta. Pyrin syömään paljon luomukasviksia, hyviä hiilihydraatinlähteitä ja sopivasti proteiinia (TÄÄLTÄ LISÄINSPIRAATIOTA). Uskon yksinkertaisuuden kantavaan voimaan, eli kun perusasiat ovat kunnossa, pääsee pitkälle.
  3. Uni. Älyttömän tärkeä asia. Itse olen viimeaikoina tajunnut riittävän unen merkityksen. Unet ovat nimittäin jääneet viime kuukausien aikana vähemmälle ja olen huomannut sen olossa ja palautumisessa. Tässäkin asiassa priorisointi jälleen tärkeitä kantavia voimia.
  4. Aktiivinen rauhoittuminen ja lepo. Oleminen. Ei läppäriä, telkkaria, podcasteja, tai ammattikirjallisuutta. Hyvää musiikkia, mukava tila, yksin tai läheisen kanssa, päiväkirja tai  kaunokirjallisuutta.

Ajoittain kaipaan itse muistutusta näistä supertärkeistä jutuista, joten ajattelin siksi kirjoitella nämä ylös tänne. Voin sitten joskus itse palata lukemaan tarvittavalla hetkellä. Tässä nyt lähinnä tällaiset yleisluontoiset perusasiat ja puitteet palautumiseen. Tulevaisuudessa tulen käymään tarkemmin läpi palautumista ja tuomaan esille vielä lisää omaa näkemystäni aiheeseen. Toivon, että mainitsemani jutut ovat myös sinulle mahdollisesti kaipaamasi muistutus, tai toimivat inspiraation lähteenä  panostuksessa palautumiseen ja suorittamisen vastaisessa taistelussa!

Ihanaa päivää sinulle ja muista relata!

Kiva kun käväisit täällä!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.