PUOLEN TUNNIN AAMUHERÄTYS OSA II

Moi! Torstai on toivoa täynnä. On muuten lukemisen arvoinen kirja John Steinbeckiltä. Jatketaan seuraavalla setillä puolen tunnin “aamuherätyksiä”. Voit kurkata ensimmäisen osan TÄÄLTÄ. Olen tosiaan viime aikoina löytänyt aamulla treenaamisen/jumppaamisen ilon. Motivoin itseäni mm. ajatuksella että olen kung fu oppilas ja nämä tärkeät harjoitukset yksinkertaisesti kuuluvat päiväohjelmaan. Voin melkein tuntea olevani Kiinassa vuoristossa hiljaisuudessa oppimassa mestariksi ja jalostamassa taitojani. Mielikuvitukseni on aina ollut värikäs.. 😉 Tällä mindsetillä on melkein mahdoton välttyä treenaamiselta.

Onko kellään muuten ehdottaa hyvää suomennosta mindsetille? Terminä todella käyttökelpoinen ja kuvaava, mutta ei oikein käänny kivan kuuloisesti suomeksi. Ajattelutapa olisi varmasti lähin ilmaisu, joskin tuntuu ettei sekään täysin vastaa englanninkielistä versiota. Joka tapauksessa mennään asiaan ja tähän treeniin, jolla saa mukavan fiiliksen heti aamusta ja voi leikkiä oman elämänsä “kung fu” mestaria. Ainiin tässä tulee myös jumpattua kehon suuria lihasryhmiä, eli koko kroppa saa loistavan vetreytyksen. Toki tämän voi tehdä mihin kellonaikaan tahansa, mutta kompaktina minijumppana soveltuu erityisen hyvin aamuun. Aikaa kuluu n. puoli tuntia. Kutakin liikettä tehdään yhteensä 15 toistoa ja kaikki 5 liikettä tehdään peräjälkeen. Sitten minuutin tai kahden tauko ja uudestaan sama setti. Yhteensä 3-4 kertaa liikkeet läpi ja aikaa on kulunut n. puoli tuntia.

Liikkeet ovat:

  1. Askelkyykky liinalla
  2. Military press kuminauhalla
  3. Vartalon rutistus jumppapallolla
  4. Potku sivulle konttausasennossa
  5. Pystysoutu

1. Askelkyykky liinalla

Näin se tehdään: Laita toisen jalan alle esim. pieni pyyhe tai muu vastaavanlainen liina. Vaihtoehtoisesti voi laittaa  jalkaan myös villasukan. Aktivoi keskivartalo. Pidä paino “kyykkäävällä” jalalla ja lähde tekemään liikettä. Pyyhejalka liukuu luontevasti taaksepäin ja etumaisen jalan polvi koukistuu n. 90 asteeseen asti. Palaa alkuasentoon.

Liike tuntuu: Etummaisen jalan pakara, etureisi, takareisi

Huomio: Pidä katse koko ajan eteenpäin. Älä nojaa kehoa eteenpäin vaan pysy niin suorana ja ryhdikkäänä kuin pystyt. Keskity kyykkäävään jalkaan. Liikkeen pitäisi tuntua kyykkäävän jalan pakarassa. Polvet osoittavat suoraan eteenpäin ja linjautuvat suoraan linjaan nilkan ja lonkan kanssa.

2. Military press kuminauhalla 

Näin se tehdään: Jumppakuminauhan toinen pää jalan alle ja toinen käteen. Alkuasennossa kyynärpää on koukussa ja käsi on olkapään edessä. Aktivoi keskivartalo. Lähde nostamaan kättä ylöspäin kunnes se on suora.

Liike tuntuu: hartia, ojentaja, hauis ja epäkäslihas

Huomiot: Keskity siihen että vain käsi liikkuu ja muu keho on lukittuna paikalleen, jolloin liike kohdistuu tehokkaimmin harjoitettaviin lihaksiin.

3. Vartalon rutistus jumppapallolla

Näin se tehdään: Kyseessä on suhteellisen haastava liike, mutta harjoittelemalla tämänkin oppii. Laita sääret jumppapallon päälle. Kämmenet ovat lattiassa. Rutista jalat koukkuun lähelle kehoa. Tee liike hallitusti ja niin hitaasti että hyvä kontrolli liikkeeseen säilyy. Palauta alkuasentoon.

Liike tuntuu: vatsalihakset, yläselkä

Huomiot: Paina käsillä aktiivisesti lattiaan, jolloin harjoitat samalla yläselän ja lavan seudun lihaksia. Keskivartalon on koko ajan tiukassa kontrollissa. Selkä ei saisi pyöristyä eikä myöskään taipua notkolle eli se pysyy “neutraalissa” asennossa.

4. Potku sivulle konttausasennossa

Näin se tehdään: Konttausasennossa kämmenet lattiassa aktivoi keskivartalo ja lähde viemään toista jalkaa sivulle. Koko muu keho pysyy paikallaan ja vain jalka liikkuu. Liike tapahtuu lähinnä lonkkanivelestä.

Liike tuntuu: Pakara, keskivartalon lihakset

Huomiot: Jos ranteesi väsyvät/kipeytyvät helposti, kokeile rullata jumppamattoa muutaman kerran ja laittaa kämmenet “rullan” päälle niin että sormet ovat lattialla kuvan osoittamalla tavalla. Keskivartalon aktivoiminen on ensiarvoisen tärkeää, sillä saat tästä loistavan kehonhallinnan sekä “syvien” lihasten harjoitteen kun muu keho pysyy paikallaan eikä myötäile liikettä. Vain lonkkanivelessä tapahtuu liikettä.

5. Pystysoutu kuminauhalla

Näin se tehdään: Seiso kuminauhan päät jalkojen alla ja lähde nostamaan käsiä ylöspäin kuvan osoittamalla tavalla. Kädet pysyvät lähellä kehoa koko liikkeen ajan. Keskivartalo jälleen aktivoituna ja muu keho lukittuna, liike kohdistuu tehokkaimmin kohdelihaksiin.

Liike tuntuu: hartialihas, epäkäslihas

Huomiot: Tämän voi tehdä myös käsipainoilla. Liike tulee tehdä hallitusti. Kyynärpäät osoittavat yläviistoon ja hieman sivulle liikkeen lopussa ja kädet ovat lähellä toisiaan.

Siinäpä oli se jumppa. Mukavia jumppailuhetkiä! Ole oman elämäsi mestari!

Ihanaa päivää sinulle!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.