VIISI TAPAA MOTIVOITUA TREENAAMAAN

Moi! Välillä kaipailen hieman lisämotivaatiota treenaamiseen, kellään muilla vastaavaa?  Kesällä kirjoittelin listaa jutuista, mitkä auttaa motivoitumaan uudelleen treenaamiseen, silloin kun tuntuu ettei kiinnosta. Tämä postaus on ilmestynyt jo kesällä englannin kielellä TÄÄLLÄ, joten tässä nyt sitten suomenkielinen versio. Pidemmittä puheitta aiheeseen!

1.Määrittele tavoitteet. Mieti mitä haluat saavuttaa treenillä. Mikä oikeasti motivoi treenaamaan? Suosittelen ottamaan kynän ja paperia ja ihan kirjoittamaan ylös ne asiat joita tavoittelet. Tavoiteltavia asioita voivat olla esimerkiksi tunteet, tietyn taidon saavuttaminen tai kehitys (mitattavuus) ja ulkonäkö. Mun listaan päätyi: Hyvä olo treenin jälkeen. Yleisesti hyvä olo ja jaksaminen elämässä. Hyvä työkyky ja turvallisuus työssä omaa kehoa ajatellen. Unelmakeho. Yritä pureutua syvälle ja löytää juuri ne jutut, mitkä motivoi sua. Itseäni ei niinkään motivoi mitattavuus, esimerkiksi se että pystyisin nostamaan suurempia painoja tai suorittamaan jotain nopeammin. Nämä eivät ole niitä juttuja, mitä mietin maanantaina illalla, kun epäröin lähteä treenaamaan. Kun taas muistuttelen itselleni kuinka hyvä olo treenaamisesta tulee, motivaatio nousee saman tien.

2. Suunnittele. Jälleen suosittelen ottamaan sen kynän käteen ja kirjoittamaan paperille jonkunlaisen suunnitelman. Suunnittele miten haluat treenata. Kuinka usein ja mikä laji? Jos et ole  aiemmin treenannut ota selvää siitä lajista tai harjoitusmuodosta, mikä sinua kiinnostaa. Selvitä onko siihen jotakin kurssia ja missä sitä voi harrastaa. Päätä päivät jolloin treenaat ja laita ne ylös kalenteriin. Tapaa ehkä ystävää treenien merkeissä. Mitä pikkutarkemmin laitat ylös tämän kaiken, sitä tehokkaammin se toimii, koska prosessoit asiaa enemmän ja ajattelet treenaamista enemmän ja ajatukset luovat todellisuutta.

training tip 33.  Aloita kevyesti. Tätä en voi liikaa korostaa. Tietysti jos olet säännöllisesti treenannut jo pidempäään tämän kohdan voi ehkä ohittaa, mutta jos vasta aloittelet tauon tai jonkin muun syyn jälkeen, muista aloittaa treenaaminen tarpeeksi kevyesti. Itse voin sanoa olleeni monen monta kertaa siinä tilanteessa että olen aloittanut treenaamisen aivan liian intensiivisesti ja lopputulemana on kolkuteltu ylikunnon ovia ja treenaaminen on yksinkertaisesti ollut aivan liikaa senhetkiselle kuntotasolle. Mieli vastustaa aina muutosta ja yrittää palauttaa sinut tuttuun ja turvalliseen, koska se on helppoa ja vie vähemmän energiaa. Sen sijaan että aloittaisit turhan intensiivisesti, aloita esim. kahdella liikuntakerralla viikossa. Treenaa kaksi kertaa viikossa esimerkiksi ensimmäisen kuukauden ajan ja tunnustele oloa. Sitten voit ehkä lisätä yhden lisätreenin viikkoon jne. Tällä tavalla mieli sopeutuu helpommin muutokseen sekä uusiin tapoihin ja kaikki tapahtuu mukavammin ja helpommin. Olet varmasti kuullut tämän aiemminkin, mutta mieli voi olla paras kaverisi tai pahin vihollisesi

4. Harjoita itsekuria. Kun olet päättänyt aloittaa treenaamisen vaikka kaksi kertaa viikossa, todella tee niin. Todella toteuta suunnitelmasi, sitoudu siihen. Muista kuitenkin tehdä ero itsekurissa kahteen eri koulukuntaan. Meillä kaikilla on päässä “sisäinen tuomari” joka jatkuvasti tuomitsisi ja syyttelisi, jos antaisit sille vallan. Tämänkaltaisen itsekurin haluaisin unohtaa mahdollisimman pitkälle, sillä negatiivinen itsensä pakottaminen ja “kiusaaminen” ei ole millään tavalla rakentavaa. Itse näkisin että itsekuria, jota nimitän hyväksi itsekuriksi, voisi verrata myös opettajaan. “Opettaja” on tiukka ja vaatii paljon, mutta vain koska välittää “oppilaastaan” ja haluaa tämän kehittyvän ja onnistuvan. Vaikka joskus tuntuisi siltä ettei halua tai pysty tehdä jotakin, opettaja “pakottaa” tekemään sen silti, vaikka se hetkellisesti tuntuu ärsyttävältä. Paljon lainausmerkkejä tässä kohdassa, mutta taisit ymmärtää pointin.. 🙂

training tip 25. Visualisoi. Visualisoi mielessäsi se hetki ja tunne kun olet sitoutunut suunnitelmaasi. Miltä sillä hetkellä tuntuu? Miltä näytät silloin tai tulevaisuudessa, jos ulkonäkö on se, mikä motivoi. Kuvittele kuinka olet ihan käytännön tilanteessa treenaamassa ja liikkumassa. Näe mielessäsi paikka missä se tapahtuu. Mikä musiikki soi? Ketä muita on paikalla? Mitä elävämmäksi pystyt mielikuvan tekemään ja mitä useammin siihen  palaat, sitä todennäköisempää on, että se myös tulee toteutumaan. Visualisointi on uskomaton työkalu!

Joten tässäpä olivat mun vinkit treenimotivaation metsästämiseen, tai periaatteessa ihan mihin vaan elämäntapamuutokseen, minkä haluat tehdä. Toivotan onnea näiden kokeiluun ja treenin aloitukseen tai jatkoon. Muista pitää painopiste nautinnossa ja hauskanpidossa. Tällä tavalla on itse asiassa aika hauska motivoitua. Minua kiinnostaisi kovasti mitä keinoja tai tapoja käytät itse treenimotivaation ylläpidossa tai parantamisessa. Kommentoi käytätkö kenties vastaavia tapoja kuin tässä esittelemäni vai jotain ihan muuta? Kiitos kun luit artikkelin!

Ihanaa päivää sinulle ja hauskoja treenihetkiä!

Rauhaa ja rakkautta!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.