MITEN NAPRAPATIASTA SAA ITSELLEEN PARHAAN HYÖDYN?

Törmään jatkuvasti kysymyksiin naprapatiasta. Mitä se on, minkälaista hoito on ja miten kaikki tapahtuu. Kysymyksiä leimaa tiedon ja tunnettuuden puute. Jengi ei yksinkertaisesti tiedä mitä naprapatia on ja milloin ja miksi kannattaa tulla naprapaatille. Syy on siinä että tuolla ei yksinkertaisesti ole riittävästi tietoa aiheesta. Oon aiemmin kirjoittanut yksinkertaistetusti mitä naprapatia on TÄÄLLÄ ja minkälaisten kysymyksien kanssa kannattaa tulla naprapaatille TÄÄLLÄ.

Tämän artikkelin näkökulmasta ei olekaan vielä tullut käsiteltyä aihetta. Miten naprapatiasta saa itselleen parhaan hyödyn? Pohdiskelin näitä kysymyksiä. Mieleen tuli viisi keskeistä asiaa, joihin kannattaa keskittyä, jos etsii vastauksia ja tehokasta ongelmanratkaisua naprapatiasta tai muusta manuaalisesta terapiamuodosta. Tarkemmin ajatellen nämä asiat pätevät varmaan ihan mihin tahansa hoitomuotoon ja terapiaprosessiin. Samalla nämä viisi asiaa vastaavat omalta osaltaan ” mitä tää naprapatia nyt sit oikein on” – tyyppisiin kysymyksiin.

1.Tule aikaisessa vaiheessa konsultaatioon. Monilla on pitkään ollut jonkinlaisia oireita, esimerkiksi erilaisia kipuja tai särkyjä, haasteita liikkuvuuden kanssa, lihaskireyttä. Näitä moni seurailee ja yrittää ehkä itse hoitaa, mikä on toki hieno juttu. Jokainen on oman itsensä paras asiantuntija, mutta kaikilla meillä on myös sokeita pisteitä ja useimmiten värittynyt kuva omasta tilanteesta. Sen vuoksi ulkopuolinen näkemys voi olla todella hyödyllinen ja antaa paljon apua. Aikaisessa vaiheessa, kun oireita on vähän, on tilanne useimmiten helppohoitoisempi ja ongelman selvittäminen käy nopeammin. Siksi kannattaa tulla naprapaatille mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, eikä odottaa liian pitkään. Toki myös akuutimmat ja pidempikestoisemmat vaivat saadaan useimmiten selvitettyä, mutta se voi vaatia enemmän aikaa ja panostusta.

2. Varaudu noin 3-5 hoitokertaan. Odotukset täytyy sopeuttaa realistisiksi. Naprapatia on tutkitusti tehokas hoitomuoto erilaisissa tuki- ja liikuntaelinvaivoissa, mutta useimmiten tarvitaan useampi hoitokerta. Joskus tapahtuu nopeaakin ongelmanratkaisua ja tilanteen selkiytymistä, mutta mitä tulee kehoon, asiat eivät välttämättä tapahdu hetkessä. Kehon kudokset saattavat olla kivusta herkistyneet ja saattaa mennä aikaa ennen kuin tilanne rauhoittuu. Jos on haasteita esimerkiksi liikkuvuuden ja lihaskireyden kanssa, tarvitaan paljon toistoja ennen kuin liikkuvuus paranee. Itselleen ja keholleen pitää antaa aikaa sopeutua uuteen tilanteeseen ja paranemiseen. Taloudellista panostusta toki myös vaaditaan, sillä hoito ei ole ilmaista. Hyöty on mitattavissa omassa hyvinvoinnissa ja terveydessä, jotka ovat monelle meistä tärkeitä asioita.

3. Paneudu terapeuttiseen harjoitteluun. Liike on lääke, kuten tavataan sanoa. Sen vuoksi on todella tärkeää tehdä naprapaatin ohjeistamia harjoitteita tai saliohjelmaa. Tutkitusti terapeuttisen harjoittelun ja manuaalisen käsittelyn, kuten naprapatiahoidon yhdistelmillä saavutetaan parhaat lopputulokset. Naprapatia on asiakkaan ja naprapaatin välistä yhteistyötä. Molemmat tuovat oman panoksensa hoitotilanteeseen, jolloin lopputulos on suurempi kuin osiensa summa. Kotiharjoitteita tai saliohjelmaa ei kannata ajatella suoritettavana toimintona vaan lahjana itselle ja omalle hyvinvoinnille. Voi ajatella että ennemminkin saa harjoitella ja tehdä itselleen hyvää, kuin että joutuu treenaamaan, tai että pitää tehdä harjoitteita. Terapeuttinen harjoittelu on tärkeää ja sille on paikkansa. Harjoittelussa tärkeää on ilo, läsnäolo, keskittyminen ja hyvä fiilis. Siksi panosta harjoitteluun.

4. Muista että kyseessä on prosessi. Samoin kuin odotukset tulee sopeuttaa useampaan hoitokertaan, on hyvä muistaa että paraneminen ja kuntoutuminen ovat prosesseja, jotka vaativat aikaa niin keholta kuin mieleltä. Tilanne voi aaltoilla. Voi olla huonompia ja parempia päiviä. Hyvin usein tuki- ja liikuntaelinvaivoissa todellisuus on tällainen. Prosessinomaisesti kannattaa myös muistaa se, että omaan arkeen täytyy väistämättä tehdä muutoksia. Täytyy oppia piirtämään omat rajat. Täytyy haluta luoda tila ja aika harjoittelulle, naprapatiahoidoille, stressinhallinnalle. Lähipiirin kanssa täytyy käydä keskusteluja, jotka eivät välttämättä ole pelkästään helppoja ja mukavia. Olivat ne omat haasteet mitä tahansa, tämä ei todellakaan ole helppoa. Ei ole helppoa olla täysin rehellinen itselleen ja todeta että tekee vaikkapa liikaa töitä tai ei osaa piirtää rajoja omalle ajankäytölleen. Kipukohdat kannattaa kohdata rauhassa ja olla kärsivällinen. Naprapatia voi auttaa hetkellisesti, mutta jos elämäntilanteessa tai toimintatavoissa ei tapahdu muutoksia, sama oireilu voi pian olla uudestaan edessä.

5. Henkilökemiat on tärkeitä. Kuten missä tahansa terapiaprosessissa, naprapatiassakin on tärkeää että tulee kuulluksi ja kohdatuksi omana itsenään. Me ollaan ihmisinä omia persooniamme ja hyvin erilaisia keskenään. Naprapaatti, kuten kuka tahansa terapeutti tuo oman persoonansa työhönsä. Jokaisella on oma tyylinsä tehdä. Kaikkien kanssa henkilökemiat eivät välttämättä kohtaa. Paras tilanne on tietenkin silloin kun, tuntee tulleensa ymmärretyksi ja hoitotilanteessa pystyy olemaan oma itsensä. Avoin mieli ei myöskään ole pahitteeksi, molemmin puolin tietysti. Joskus kehittävimmät ja parhaimmat hetket tapahtuu sellaisen ihmisen kanssa, joka ei ensi näkemältä välttämättä ole aivan omanhenkisin. Tärkeää on että tulee sopivasti haastetuksi, mutta pohjimmiltaan lämpimällä, ymmärtävällä tavalla.

Toivottavasti tämä artikkeli avasi näkökulmia naprapatiaan ja muihinkin hoitomuotoihin. Keskustelu on myös tervetullutta!

Kiitos! 🙂

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.