TESTAA ITSESI! TIEDÄTKÖ MITÄ TARKOITTAA TULE-VAIVA???

Minulta kysytään monesti mitä naprapaatti oikein tekee? Vastaan automaatiolla, että hoidan tuki- ja liikuntaelinsairauksia ja vaivoja. Sen enempää miettimättä tai pohtimatta pudotan ilmaan tuon itselleni niin päivänselvän termin – tuki- ja liikuntaelinvaiva. Monesti minulle jää kuitenkin epämukava tunne, että tuki- ja liikuntaelimistö, tuttavallisemmin TULE, on monelle käsitteenä valitettavan epämääräinen ja epäselvä. Etenkin, jos ei ole edes ikinä kärsinyt mistään tuki- ja liikuntaelinvaivasta, voi käsitteen ymmärtäminen tuottaa vaikeuksia.

Yritän tässä postauksessa avata tätä tuki- ja liikuntaelimistön käsitettä, jotta sen mystiikanmakuinen mielikuva hieman haihtuisi ja vaihtuisi ymmärrykseen sanan kuulleiden korvissa. Tällöin epätoivottu väärinymmärryksen taso varmasti laskisi ja ymmärryksen taso mahdollisesti kasvaisi.

Tuki- ja liikuntaelimistö itsessään tarkoittaa niitä  kehonosia, jotka mahdollistavat liikkumisen, ylipäätään koko materiaalisen olemassaolomme, sekä fyysisen muotomme. Tuki- ja liikuntaelimistön osia ovat luut, lihakset, jänteet, nivelet, ja nivelrustot kuten välilevyt, nivelsiteet ja nivelkapselit. Tärkeänä tekijänä tuki- ja liikuntaelimistön toiminnassa on keskushermosto, jonka muodostava aivot ja selkäydin. Keskushermosto käskyttää ja ohjaa tuki- ja liikuntaelimistöä. Siinäpä se. Tämä on tuki- ja liikuntaelimistö.

Tuki- ja liikuntaelinvaiva tarkoittaa siis vaivaa, joka oireilee tuki- ja liikuntaelimistön jossakin osassa tai johtuu tuki- ja liikuntaelimistön osan epäedullisesta muutoksesta. Osteoporoosi on esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinsairaudesta, jossa kudoksissa tapahtuu epäedullisia muutoksia. Tässä tapauksessa luun tiheyden alentuminen. Esimerkki tuki- ja liikuntaelinvaivasta on vaikkapa välilevyn pullistuma ja siihen mahdollisesti liittyvä kipuoire. Muita esimerkkejä voisivat olla vaikkapa akillesjänteen repeämä, lihaksen tai nivelsiteen venähdys tai ahdas olkapää oireyhtymä.

Tuki- ja liikuntaelinvaivoja ovat monet tutut vaivat kuten alaselkäkipu tai niskakipu. Tuki- ja liikuntaelinsairauksia ovat esimerkiksi osteoporoosi ja reuma, sillä ne kohdistuvat pitkälti tuki- ja liikuntaelimistön rakenteeseen. Näiden yhteydessä ei vain monesti tule ajatelleeksi, että hei tämähän on tuki- ja liikuntaelinvaiva! Sitten tulee joku iloinen ja asiastaan innostunut naprapaatti, joka kepeästi jättää tämän termin leijumaan ilmaan ja PAM mahdollinen väärinymmärrys on syntynyt tai sitten ei ole syntynyt ymmärrystä ollenkaan…

Tuki- ja liikuntaelinvaivat ovat harmittavan yleisiä, mutta silti monet eivät oikein osaa yhdistää niitä tähän kyseiseen termiin. TULE-sairauksista kärsii, joka viides työikäinen ja enemmän kuin kolmasosa eläkeläisistä. En tiedä onko kyse kuntoutusmaailman sisäisestä jargonista (jonka me kuvittelemme olevan selkeä käsite) vai huonosta PR:n hoidosta, vai miksi tuki- ja liikuntaelinvaiva on jäänyt käsitteenä monelle niin vieraaksi.

Toivottavasti tuki- ja liikuntaelinvaiva käsitteenä on nyt hieman selkiytynyt. Jos ei ole, tai tuli jotain muuta aiheeseen liittyvää (tai vähän aiheen vierestäkin) mieleen, kommentoi tähän postaukseen. Rakastan sitä kun jostakin epäselvästä asiasta keskustellaan ja onnistuneen kommunikaation lopputulemana on ymmärrys. Aina kaikki ei tietysti toimi näin ihanteellisesti, mutta on aina hyvä asia pyrkiä korkeisiin ihanteisiin, kaikin tavoin!

Kiva kun käväisit täällä!

Ihanaa päivää sinulle!

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Tuki- ja liikuntaelimistö: LUUKUDOS

Tuki- ja liikuntaelimistö: LIHAS

Tuki- ja liikuntaelimistö: NIVELSITEET

Syitä tulla naprapaatille: SELKÄRANKA

Syitä tulla naprapaatille: ALARAAJA

Syitä tulla naprapaatille: YLÄRAAJA

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.